Spravodlivý mier na Ukrajine je skôr ilúzia, tvrdí český prezident Pavel

Predpokladmi pre spravodlivý mier na Ukrajine je obnovenie plnej kontroly Ukrajiny nad jej územím vrátane Krymu a náhrada vojnových škôd na úkor agresora, vysvetlil v rozhovore pre Novinky český prezident Petr Pavel.

450639784_998388665625451_2822667793216897871_n Petr Pavel. Foto: Facebook/ PP

„To je však, ako asi všetci cítime, skôr ilúzia. Skutočnosť bude trochu iná. Mali by sme hovoriť o tom, že sa chceme čo najviac priblížiť spravodlivému mieru,“ uviedol vzápätí Pavel, ktorý tiež vyjadril názor, že v jednom bode budú obe krajiny musieť začať viesť diplomatické rokovania, k čomu ich majú tlačiť svetové mocnosti.

„Naším cieľom je, aby Ukrajina oslobodila čo najväčšiu časť svojho územia. Na druhej strane si všetci uvedomujeme, že Rusko nie je len tak hocijaká krajina, je to krajina, ktorá má obrovský jadrový arzenál, obrovské vojenské a materiálne zdroje,“ vysvetlil český prezident a dodal, že Rusko by bolo schopné viesť vojnu ešte mnoho rokov.

„Samozrejme, nikto o to nemá záujem. Takže ak má byť cenou za ukončenie konfliktu nejaké dočasné riešenie, ktoré je kompromisom, potom si myslím, že je dobré ísť touto cestou,“ dodal Pavel.

(dak)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac