Guvernér Minnesoty Tim Walz prijal nomináciu na post viceprezidenta USA

Guvernér amerického štátu Minnesota Tim Walz vo štvrtok formálne prijal nomináciu na post viceprezidenta USA. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že sa tak stalo v tretí deň nominačného zjazdu Demokratickej strany v Chicagu.

Election 2024 Harris

Walz sa prezidentskej kandidátke Demokratickej strany Kamale Harrisovej poďakoval za dôveru a vyzdvihol prezidenta Joea Bidena za „štyri roky silného líderstva“.

Nasledoval Walzov prejav, ktorým delegátom priblížil svoje životné osudy, pričom okrem iného zopakoval už známy príbeh o tom, ako boj s neplodnosťou inšpiroval jeho i manželku Gwen, aby svojej dcére dali meno Hope (Nádej).

Uviedol aj, čo môžu Američania očakávať od administratívy Bieleho domu v prípade, že voľby vyhrá tandem Harrisová-Walz: avizoval, že Harrisová má v pláne znížiť dane strednej triede, chce pre túto vrstvu urobiť kúpu domu dostupnejšou a bude bojovať za „slobodu ľudí rozhodovať o svojich životoch“, pretože „to je to, čo chceme pre seba a pre našich susedov“.

„Kamala Harrisová je skúsená a je pripravená“ na post prezidentky USA, zdôraznil Walz, ktorý súčasne vyzval na mobilizáciu proti republikánskemu oponentovi Donaldovi Trumpovi. Apeloval na delegátov zjazdu, aby do utorka 5. novembra zintenzívnili počet osobných stretnutí s voličmi i telefonátov.

Walz v príhovore kritizoval Trumpa a jeho kandidáta na viceprezidenta J. D. Vancea a im pripisovaný dokument Projekt 2025, nepravdivo označovaný za konzervatívny plán na Trumpovo druhé funkčné obdobie.

Trump sa pritom od tejto iniciatívy verejne dištancoval a nešpecifikované nápady z neho označil za „naozaj extrémne“, doplnila televízia CNN.

Pozorovatelia tento Walzov prejav na nominačnom zjazde demokratov označili za najdôležitejší v jeho politickej kariére. Po jeho odznení konštatovali, že cielil na tých, ktorým bol určený – „radovým Američanom“.

„Celý prejav bol zabalený do jazyka a slov, s ktorými sa ľudia môžu stotožniť, či už žijú v New Yorku, na Stredozápade, na pobreží alebo v strede krajiny. A to bol jasný cieľ,“ konštatoval moderátor CNN Jake Tapper.

Bývalý prezident USA Bill Clinton označil tandem Harrisová-Walz za dvoch lídrov „s typicky americkými, ale napriek tomu neuveriteľnými“ životnými príbehmi.

Delegátom odkázal, že ak budú hlasovať za tento tím, a Harrisová s Walzom budú zvolení, „vy, vaše deti a vaši vnuci budete na toto rozhodnutie a svojich kandidátov hrdí po zvyšok svojho života“.

„Potrebujeme, aby nás viedla Kamala Harrisová,“ uzavrel Clinton, ktorý vyzval demokratov, „aby sa dali do práce“ a pomohli jej dosiahnuť tento cieľ.

Líder demokratickej menšiny Snemovne reprezentantov Hakeem Jeffries v prejave k delegátom zhromaždeným v United Center pripomenul, že Joe Biden zostane v pamäti ľudí ako jeden z najdôležitejších prezidentov v histórii. Na margo Donalda Trumpa Jeffries povedal, že je ako „starý priateľ, s ktorým si sa rozišiel, ale ktorý nechce odísť“.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac