Guardian: Pri rozširovaní gigatovárne Tesla pri Berlíne vyrúbali takmer pol milióna stromov

Výstavba takzvanej gigatovárne spoločnosti Tesla pri metropole Nemecka si vyžiadala odlesnenie 329 hektárov areálu, uvádza britský denník Guardian s odvolaním sa na analýzu satelitných snímok.

„Výstavba nemeckej továrne bola veľmi kontroverzná a vyvolala značné protesty, ako aj diskusiu o kompromisoch pri rozvoji ekologického hospodárstva,“ pripomína denník. Majiteľ Tesly Elon Musk pritom nemeckú políciu kritizoval za to, že nezatýkala „ľavicových demonštrantov“.

Satelitné snímky, ktoré zobrazujú rozšírenie továrne o takmer dve tretiny rozlohy, analyzovala environmentálna spravodajská spoločnosť Kayrros. Jej analytici konštatovali, že v období od marca 2020 do mája 2023 v lokalite vyrúbali 329 hektárov lesa, čo zodpovedá približne 500-tisíc stromom.

Proti plánovanému rozšíreniu Gigafactory Tesla Berlin-Brandenburg protestujú od mája klimatickí aktivisti, ktorí osadili domčeky na stromoch v neďalekom tábore a pokúsili sa vtrhnúť na stavenisko. Jedna skupina v marci podpálila elektrický stĺp a na niekoľko dní zastavila výrobu v továrni.

„Továreň spoločnosti Tesla v Nemecku viedla k pomerne veľkému výrubu stromov. Samozrejme, treba to posudzovať z hľadiska prínosu nahradenia automobilov so spaľovacím motorom elektromobilmi,“ povedal hlavný analytik spoločnosti Kayrros Antoine Halff.

Dodal, že vyrúbané stromy sa rovnajú približne 13-tisíc tonám oxidu uhličitého, čo je množstvo, ktoré ročne vyprodukuje 2 800 priemerných automobilov so spaľovacím motorom v USA.

„Je to teda zlomok počtu elektromobilov, ktoré Tesla vyrobí a predá každý štvrťrok,“ povedal.

(sab)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac