Vojna je najväčšie zlo, hovorí Vladimír Strmeň, ktorý vymenil počas povstania trúbku za zbraň

Už o pár dní sa uskutočnia oslavy Slovenského národného povstania (SNP), na ktorých sa zúčastní aj 96-ročný Vladimír Strmeň, jeden z posledných bojovníkov v povstaní.

strmen3 Vladimír Strmeň sa na tohtoročné oslavy Slovenského národného povstania teší. Aj tento rok tam vystúpi so svojím prejavom. Foto: Mário Kaprálik

BANSKÁ BYSTRICA – Už o pár dní sa v Banskej Bystrici uskutočnia veľkolepé oslavy Slovenského národného povstania (SNP). Aj tento rok, tak ako doposiaľ sa na všetkých doterajších výročiach zúčastní jeden z posledných bojovníkov v povstaní – Vladimír Strmeň, ktorý 26. augusta oslavuje 96 rokov.

Podľa neho je vojna najväčším zlom na svete. „Vo vojne tečie krv, strieľa sa, ľudia umierajú, rozpadajú sa rodiny, ľudia prichádzajú o domovy. V Banskej Bystrici, Brezne, Zvolene a na okolí v každej rodine chýba otec alebo syn, alebo dcéra, ktorí padli v boji za našu slobodu,“ hovorí pre Štandard Vladimír Strmeň.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.