Výberové konanie na predsedu ŠTS: Na prvom mieste skončil Michal Truban

Súčasný podpredseda Špecializovaného trestého súdu (ŠTS) Igor Králik vo výberovom konaní na predsedu súdu skončil na druhom mieste. Prvé obsadil sudca ŠTS Michal Truban s pomerom hlasov členov komisie 4:1. O vymenovaní nového predsedu súdu rozhoduje minister spravodlivosti.

Michal Truban. Foto: Martin Baumann/TASR Michal Truban. Foto: Martin Baumann/TASR

„Na základe priebehu prezentácie a odpovedí na otázky členov výberovej komisie dospela výberová komisia k záveru, že Michal Truban presvedčivejšie preukázal predpoklady na výkon funkcie predsedu súdu,“ uvádza sa v zápisnici zverejnenej ministerstvom spravodlivosti.

Ako prvý absolvoval pohovor pred výberovou komisiou Králik. Okrem iného podľa zápisnice uviedol, že by ponechal existenciu banskobystrického pracoviska, ktoré však potrebuje podľa neho rekonštrukciu. Na otázky členov komisie reagoval, že je otvorený prípadným zmenám v rozvrhu práce. Do pracovnej pohotovosti by ponechal zaradených všetkých sudcov, ktorí o to prejavia záujem.

Vyslovil, že nemá vedomosť o žiadnych zásahoch a ovplyvňovaní konaní vedených na ŠTS. Rovnako nemá vedomosť o žiadnej diskriminácii či nerovnom prístupe vedenia súdu voči niektorým sudcom.

Aj Truban, ktorý v minulosti už ŠTS viedol, zdôraznil nevyhnutnosť rekonštrukcie budovy pracoviska súdu v Banskej Bystrici. „Z medializovaných, ale aj vlastných poznatkov má vedomosť o údajnom zasahovaní orgánov činných v trestnom konaní do trestného konania, keď sa mali vyberať konkrétni sudcovia, ktorí budú rozhodovať o návrhoch v prípravnom konaní,“ uvádza sa v zápisnici.

Zamedziť by tomu chcel nezverejňovaním mien sudcov, ktorí vykonávajú v danom týždni tzv. pohotovosť. Slúžiť by mali zároveň dvaja sudcovia, ktorým by mali byť náhodne pridelené spisy v prípravnom konaní.

V motivačnom liste spomínal aj diskrimináciu a nerovnaký prístup vedenia súdu vo vzťahu k niektorým sudcom a zamestnancom súdu. Vychádzať mal z kuloárnych informácií a zo štatistických údajov o činnosti jednotlivých sudcov.

Minister spravodlivosti si môže a nemusí z úspešných uchádzačov vybrať nového predsedu súdu. Miesto predsedu súdu sa uvoľnilo po tom, čo sa Ján Hrubala vzdal tejto funkcie.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac