Stratila plachosť a útočí na ľudí: Zver spod Tatier budú núkať aj do cudziny

Návšteva Vysokých Tatier čoraz častejšie znamená stret so srnami na netypických miestach. Bežne sa pohybujú po sídliskách, mnohí ich skúšajú kŕmiť aj z ruky. Jelenia zver však stráca plachosť a útočí na ostatné zvieratá i ľudí. Ako informuje portál tvnoviny.sk, túto zver môžu s požehnaním úradov už odchytávať.

Snímka obrazovky 2024-08-08 o 13.37.04 Zver sa vo Vysokých Tatrách bežne pohybuje po sídliskách aj pri hoteloch. Foto: FB Vysoké Tatry

Primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák sa so žiadosťou o odchyt pred časom obrátil na štátne úrady. Tie žiadosti vyhoveli – Okresný úrad Poprad vydal mimoriadne povolenie na odchyt všetkých kategórií jelenej zveri v celom intraviláne mesta Vysoké Tatry.

Primátor chce zver pochytať čo najskôr, zabezpečiť to má správa národného parku. Ako pripomína spomínaný portál, povolenie je vydané na neobmedzený počet zveri.

Tú, ktorú odchytia, skončí vo zvernici v Javorine, ďalšie ponúknu na predaj do iných zariadení – núkať ju budú aj do cudziny.

Štefaňák priblížil, že nedávno dokonca v Hornom Smokovci zaznamenali útok jelenice na psa, ktorého zabila udupaním. Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa zver vyskytuje v intravilánoch, je podľa primátora vysoký výskyt predátorov.

„Oni vyvádzajú na jar, v máji, keď majú mladé, čo sa stalo aj na jar pod Slovanom, kde jelenica vyviedla mladé a potom ich matky chránia – najmä pred ľuďmi, ale aj psami,“ opísal pre spomínaný portál.

(max)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac