Dvojročné dieťa ubila matka na smrť. Po desaťročiach putuje do väzenia

Členka austrálskej sekty Ministry of God (Služba Bohu), ktorá pred rokmi na smrť ubila svoju dvojročnú dcéru, pretože "si neplnila domáce povinnosti", si vo väzení odpyká deväť rokov. Dvojročná Tillie Craigová zmizla z farmy prívržencov sekty v roku 1987, čo vyústilo v dekády dlhé pátranie.

ellen Matka svoj čin ľutuje. Foto: NSW Police

Otcovi malej Tillie pritom povedali, že bola adoptovaná. V skutočnosti je však zabili plastovou trubkou a jej pozostatky údajne spálil a rozptýlil líder sekty v Novom Južnom Walese. Matku Ellen Rachel Craigovú (62) v roku 2022 obvinili z vraždy jej dcéry. Neskôr to zmenili na menej závažný zločin zabitia.

Sudkyňa Natalie Adamsová počas vynesenia rozsudku 22. augusta akceptovala, že Craigová nemala úmysel spôsobiť svojej dcére vážne zranenie, no uviedla, že nazvať jej smrť tragédiou by bolo „hrubé podhodnotenie“. „Zomrela rukami niekoho, koho úlohou bola chrániť ju,“ povedala na Najvyššom súde Nového Južného Walesu.

Podľa dôkazov čítaných na súde sa od detí v komunite vyžadovali domáce práce bez ohľadu na ich vek a často boli potrestané kusom čiernej rúry.

Siedmeho júla roku 1987 Tillie zametala a jej matka – nespokojná s kvalitou – ju umlátila k smrti. Vtedy 25-ročná Craigová jej telo priniesla dovnútra a povedala, že prestala dýchať a „och nie, je mŕtva“.

Na súde odznelo, že telo dcéry položila do vane a čakala na návrat lídra sekty – známeho ako Alexander Wilon alebo podľa prezývky „Papa“ – ktorý sa pomodlí za vzkriesenie dieťaťa. Wilona obvinili zo spopolnenia a rozptýlenia popola dievčatka a z toho, že zakázal členom sekty hovoriť o tom, čo sa stalo.

Wilona obvinili zo spoluúčasti na vražde a neskôr aj zo samostatného sexuálneho útoku, no nevyliečiteľne chorý „Papa“ bol medzitým vyhlásený za nespôsobilého. Craigová bola od novembra 1987 zo sekty vylúčená a odcestovala do svojho rodiska na Novom Zélande, kde žila pod viacerými pseudonymami až do svojho zatknutia a vydania v roku 2021.

V liste, ktorý bol prečítaný súdu, sa Craigová ospravedlnila za svoj zločin a tvrdila, že sa jej ako matke na farme „niečo stalo“.

„Moje činy boli hrozné, strašné, desivé.“ „Nikdy si neodpustím, čo som urobila,“ napísala a dodala, že chcela „spravodlivosť“ pre svoju dcéru a je „zmierená“ so svojím uväznením.

Otec dievčatka, Gerard Stanhope – ktorý počas zúfalého hľadania svojej dcéry niekoľkokrát navštívil sektu – nevedel, že zomrela, kým jeho bývalú partnerku nezatkli.

(mas)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac