Maďarská vláda: Je veľká šanca na doriešenie problému tranzitu ropy cez Ukrajinu

Existuje veľká šanca, že maďarská ropná spoločnosť MOL bude schopná uzavrieť príslušné dohody, aby neboli blokované dodávky ropy do Maďarska cez Ukrajinu. Povedal to vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, ktorý vytkol, že Maďarsko ani Slovensko nedostali v tejto záležitosti žiadnu podporu od Európskej komisie.

Gulyás Šéf úradu vlády Maďarska Gergely Gulyás. Foto: X

S odvolaním sa na server atv.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.        

Gulyás spresnil, že technicky to bude znamenať, že hoci bude preprava drahšia a MOL bude naďalej znášať riziko tranzitu od rusko-ukrajinskej hranice, existuje zákonné riešenie, ktorým sa dá preprava zabezpečiť. „Dúfame, že z dlhodobého hľadiska bude zabezpečená dodávka ropy na tranzitne rizikovom ropovode,“ dodal.        

Podľa jeho slov je obzvlášť poľutovaniahodné, že ani v tomto prípade Európska komisia nekonala na ochranu členských štátov. „Napriek tomu musím povedať, že sa zdá, že energetická bezpečnosť môže byť týmito dohodami zaručená dlhodobo,“ podčiarkol.        

Pripomenul, že Maďarsko ani Slovensko nedostali žiadnu podporu z Bruselu. „V skutočnosti vidíme, že Brusel neposkytuje ochranu členom EÚ pred správaním sa krajiny mimo Európskej únie, ktorá porušuje asociačnú dohodu uzavretú s Úniou,“ uzavrel Gergely Gulyás.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac