Ruský vojak hodil granát na spiacich veliteľov. "Nechcel som zomrieť za Putina" povedal

Ruský dobrovoľnícky prápor bojujúci na strane Ukrajiny v utorok uviedol, že pomohol pilotovi dronu, ktorý protestoval proti „systematickým vojnovým zločinom“, zbehnúť na Ukrajinu. Informuje o tom portál The Times.

Silver Ruský vojak s prezývkou Silver, ktorý dezertoval. Foto: X

Na záberoch, ktoré zverejnila légia Sloboda Ruska, vidieť, ako vojak hodil granát do pivnice, kde spali jeho velitelia a spolubojovníci, predtým ako utiekol a prešiel na Ukrajinu. Dvadsaťštyriročný muž, identifikovaný pod menom Silver (v slovenčine striebro/strieborný), v utorok na tlačovej konferencii v Kyjeve povedal, že z 15 ľudí spiacich v pivnici bol jeden veliteľ a niekoľko vyšších dôstojníkov ťažko zranených.

Jeho útek v máji tohto roku bol koordinovaný s Ukrajincami, keďže na únikovej ceste položil míny a išiel po vopred naplánovanej trase. „Silver nám niekoľko mesiacov, keď sa pripojil k odboju, poskytoval dôležité informácie napríklad o rozmiestnení vojsk a techniky a o aktuálnych útočných úlohách na frontovej línii,“ uviedla légia Sloboda Ruska.

Operátor dronu bol údajne rozčarovaný z ruskej armády pre „mimosúdne popravy, zločiny veliteľov, korupciu a vojnové zločiny“. „Chcel som slúžiť v armáde. Zložil som prísahu, že budem chrániť svoju vlasť,“ uviedol v televíznych vyjadreniach muž, ktorý údajne vstúpil do armády rok pred inváziou na Ukrajinu. „Moja krajina je tam [v Rusku] a nikto na ňu nezaútočil. Nechcel som slúžiť pre Rusko počas tejto vojny a nechcel som zomrieť za Putina.“

Ukrajinská vojenská rozviedka potvrdila, že vojakovi, ktorý sa údajne vlani zúčastnil na bojoch o mesto Avdijivka ako operátor bezpilotného lietadla, na konci zložitej operácie umožnili dezertovať.

Ruské ministerstvo obrany sa k správam o zbehnutí nechcelo vyjadriť. Predchádzajúce, nezávisle overené prípady dezercie ruských vojakov nepotvrdilo, pripomína The Times.

(mas)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac