Novou riaditeľkou SND je Zuzana Ťapáková. Zatiaľ je dočasne poverená

Zuzana Ťapáková sa stala dočasnou riaditeľkou Slovenského národného divadla (SND), nahradzujúc Mateja Drličku, ktorý prišiel o funkciu začiatkom augusta.

Zuzana apáková Vypoèutie kandidátov na post generálneho riadite¾a RTVS Zuzana Ťapáková. Foto: Martin Baumann/TASR

Novou riaditeľkou Slovenského národného divadla (SND) je Zuzana Ťapáková, ktorá bude tento post zastávať iba dočasne. Vo funkcii tak nahradí Mateja Drličku, ktorý prišiel o funkciu generálneho riaditeľa SND začiatkom augusta. Informáciu ako prvý priniesol portál Plus JEDEN DEŇ.

Zdroje portálu hovorili, že v utorok by sa verejnosť mala dozvedieť meno novej riaditeľky SND, ktorou bude Zuzana Ťapáková. Tá medzičasom prišla do samotného SND v sprievode štátneho tajomníka ministerstva kultúry Tibora Bernaťáka. Novinárom potvrdila, že je dočasne poverená viesť divadlo.

Poverenie prijala, lebo má divadlo rada

„Poverenie som prijala preto, lebo mám toto divadlo rada a záleží mi na tom, aby fungovalo ďalej,“ cituje novú riaditeľku Denník N. Skôr, ako sa prišla predstaviť do SND, navštívila v utorok dopoludnia aj rezort kultúry.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová na Telegrame opísala Ťapákovú ako skúsenú manažérku a expertku v oblasti divadelnej i filmovej vedy. „Rozhovory so Zuzanou Ťapákovou ma presvedčili o tom, že spolu vieme naplniť víziu o tom, ako má fungovať SND,“ dodala šéfka rezortu kultúry.

Naposledy pracovala Ťapáková ako riaditeľka Sekcie marketingu a komunikácie STVR. Nový poverený šéf inštitúcie Igor Slanina ju však odvolal začiatkom júla.

Ťapáková je vyštudovaná divadelníčka a filmová vedkyňa z VŠMU, kde pôsobila ako pedagogička. Začínala ako vedúca programu dramatickej tvorby v Slovenskom rozhlase, v roku 1996 sa stala riaditeľkou marketingu televízie Markíza, kde v roku 2010 zasadla do kresla generálnej riaditeľky.

Pôsobila aj na rezorte zahraničia ako externá poradkyňa pre kultúrnu a mediálnu sekciu predsedníctva.

Ťapáková prevzala vedenie po Drličkovi

Do 6. augusta bol generálnym riaditeľom SND Matej Drlička, ktorého odvolala ministerka Šimkovičová. Rezort kritizoval, že Drlička 8. júla odvolal riaditeľku baletu SND Ninu Polákovú.

Poláková sa stala umeleckou riaditeľkou baletu vo februári v roku 2022, keď už bol prvýkrát riaditeľom Drlička. Šéfka baletu mala vyvolávať v súbore napätie, čoho výsledkom boli zranenia a psychické napätie, ktoré vyvolávalo vnútornú nespokojnosť. 

Drlička sa najprv pokúsil problém riešiť dohovorom a vnútornou nápravou, vrátane vzniku pracovnej skupiny, ktorá to mala vyriešiť. Neviedlo to k výsledku. Pribudli ďalšie sťažnosti, na základe ktorých sa rozhodol napokon Polákovú odvolať.

Podľa informácií Štandardu o tom chcel hovoriť aj s ministerkou, tá si však čas nenašla, napriek tomu o stave vecí informoval jej podriadených. Zámer odvolať Polákovú zaslal ministerstvu písomne a vzniknutú situáciu označil za nedorozumenie. Konal až následne.

Ministerstvo to označuje za porušenie zákona, Drlička si nechal k postupu vypracovať právne stanovisko, na základe ktorého konal.

Rezort kultúry napokon odvolanie Polákovej využil ako príležitosť na jeho odvolanie. Týždeň po odvolaní Drličku ministerkou kultúry, v utorok 13. augusta sa Poláková na svoje miesto vrátila. „My na ministerstve kultúry veríme, že jej návrat prispeje k stabilizácii situácie v Balete SND a k pokračovaniu jeho úspešného rozvoja,“ dodala hovorkyňa ministerstva Petra Bačinská.

Vo funkcii skončil aj za bývalého vedenia

Drlička sa prvýkrát na post generálneho riaditeľa SND dostal v januári 2021. Netrvalo dlho a jeho zotrvanie vo funkcii bolo na pretrase. Dôvodom bolo jeho vyjadrenie na adresu bližšie neurčenej skupiny politikov z jesene roku 2022.

Na panelovej diskusii Opera Europe v Budapešti sa o politikoch vyjadril, že „nanešťastie ešte stále dýchajú“.

Šéf divadla sa za výrok spred takmer dvoch rokov vtedy vzdal funkcie, vtedajšia ministerka Natália Milanová (OĽaNO) prijala jeho rezignáciu. Znovu ho do funkcie Milanová nominovala 1. mája 2023. Šimkovičová sa stala ministerkou kultúry v októbri v roku 2023.

(max)