Kyjev má predložiť USA zoznam cieľov v Rusku, na ktoré chce zaútočiť raketami ATACMS

Ukrajina pripravuje zoznam konkrétnych cieľov na ruskom území, ktoré chce zasiahnuť pomocou striel dlhého doletu americkej výroby ATACMS.

lepší atacms Systém Precision Strike Missile. Foto: U. S. Army

Zoznam by mali tento týždeň odovzdať ukrajinský minister obrany Rustem Umerov a poradca prezidenta Andrij Jermak, informoval server Politico s odvolaním na tri zdroje oboznámené s prípravou dokumentu.

Spojené štáty dlhodobo zastávajú stanovisko, že rozšírenie použitia dodaných zbraní na ruské územie by nemalo zásadný strategický dopad, pretože Rusko už presunulo kľúčové ciele mimo dostrel. Prezident Volodymyr Zelenskyj však opakovane argumentuje, že obmedzenia na použitie zbraní by nemali existovať, ak ich agresor tiež neuznáva.

Ukrajinská ofenzíva v Kurskej oblasti a následné ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru však oslabujú argumenty USA, že povolenie útokov na ruské územie by mohlo viesť k eskalácii konfliktu. 

Ukrajinskí predstavitelia však veria, že Bidenova vláda nakoniec ustúpi ich požiadavkám. Podľa informácií servera Politico sa konala v piatok telefonická konverzácia medzi prezidentmi Zelenským a Bidenom, počas ktorej bola oznámená nová vojenská pomoc pre Ukrajinu vo výške 125 miliónov dolárov, ako aj nové sankcie proti Rusku.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov už na tieto správy reagoval a varoval, že ďalšia eskalácia konfliktu by mohla mať globálne dôsledky.

(mm)