Pri Kurskej jadrovej elektrárni našli úlomok rakety zo systému HIMARS, tvrdí Moskva

Príslušníci ruskej Národnej gardy (Rosgvardija) zneškodnili v blízkosti Kurskej jadrovej elektrárne fragment rakety vypálenej ukrajinskými silami z raketometu HIMARS, v ktorom sa nachádzala nevybuchnutá submunícia, tvrdí Moskva.

Raketomet HIMARS v akcii. Foto: Twitter Raketomet HIMARS v akcii. Foto: Twitter

„Ženijná skupina Rosgvardije dostala informáciu, že v Kurskej oblasti, päť kilometrov od jadrovej elektrárne, sa našiel zostrelený projektil z raketometu HIMARS,“ uviedla tlačová služba Národnej gardy.

Vo fragmente rakety, zapichnutom do zeme, sa nachádzalo najmenej 180 kusov nevybuchnutej submunície, ktorú ženisti Národnej gardy úspešne zneškodnili.

Spoločnosť Rosenergoatom v súvislosti s nálezom uviedla, že Kurská jadrová elektráreň funguje normálne. Spresnila, že štvrtý blok je v plánovanej odstávke z dôvodu údržby.

Kurskú elektráreň navštívila v utorok delegácia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vedená jej generálnym riaditeľom Rafaelom Grossim. Tá sa po nečakanom vpáde ukrajinských síl do Kurskej oblasti ocitla len asi 30 kilometrov od frontovej línie. Rusko minulý týždeň obvinilo Ukrajinu, že v noci na 22. augusta sa pokúsila na elektráreň zaútočiť dronom.

(tasr, tass, reuters)