Pred oslavami SNP zasahoval pyrotechnik. Išlo o zariadenie pripomínajúce výbušný systém

Od skorého štvrtkového rána postupne prichádzali ľudia do areálu pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici, kde sa mali o pár hodín začať centrálne oslavy Povstania.

Pyrotechnik, ktorý bol privolaný na zneškodnenie zariadenia nájdeného v areáli Pamätníka SNP pred začiatkom centrálnych osláv Povstania. Foto: Branislav Caban Pyrotechnik, ktorý bol privolaný na zneškodnenie zariadenia nájdeného v areáli Pamätníka SNP pred začiatkom centrálnych osláv Povstania. Foto: Branislav Caban

Rutinné prehliadky prebiehali pokojne a rovnako ako pri iných podobných akciách, avšak okolo 8.00 hod. ráno sa zrazu prerušili a pred hlavným vstupom do areálu sa zhŕklo väčšie množstvo policajtov. Zhruba hodinu dovnútra nikoho nepustili a boli v tom skutočne nekompromisní. Čakať musel personál, ktorý predtým cez vchod pravidelne pendloval, ale napríklad aj poslanec Národnej rady Dušan Jariabek.

Podľa prvotných informácií bola dôvodom prerušenia vstupu pyrotechnická prehliadka areálu (autorovi tohto článku sa náhodou podarilo pyrotechnika v areáli aj odfotiť), ktorá sa navonok javila ako štandardné bezpečnostné opatrenia. Ako však na popoludňajšej tlačovej konferencii potvrdil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, jej dôvodom bol nález podozrivého zariadenia, ktoré pripomínalo nástražný výbušný systém.

„Môžem potvrdiť, že na jednej z lavičiek bolo nájdené zariadenie, ktoré prišiel zneškodniť pyrotechnik. Ukázalo sa, že s najväčšou mierou pravdepodobnosti išlo o nejakú provokáciu, pretože zariadenie pripomínalo nejaký výbušný systém. Ten však bol prázdny a nešlo o funkčný výbušný systém,“ ozrejmil minister vnútra.

Doplnil, že vec v tvare škatuľky bola nalepená na jednu z lavičiek. „My sme práve preto prehľadali komplet celý areál. Nenašlo sa tam nič ďalšie, čo by vzbudzovalo nejaké podozrenie,“ skonštatoval Šutaj Eštok.

Vo veci podľa neho aktuálne prebieha vyšetrovanie. Polícia bude okrem iného skúmať záznamy z bezpečnostných kamier v okolí. Minister verí, že na záznamoch sa podarí nájsť nejaké stopy.

Zdôraznil, že areál bol pred oslavami strážený. „Vidíte, napriek tomu sa to niekomu podarilo. My budeme skúmať, o čo ide a čo sa stalo,“ zakončil.

Na centrálne oslavy SNP v Banskej Bystrici dohliada vyše 1 100 príslušníkov Policajného zboru a 135 príslušníkov Úradu na ochranu ústavných činiteľov. Podľa ministra vnútra aj ministra obrany SR Róberta Kaliňáka oslavy zatiaľ pokračujú bez komplikácií a podľa plánov. „Sľúbili sme, že sa pokúsime vytvoriť dôstojné oslavy 80. výročia SNP. Verím, že napriek bezpečnostným opatreniam ten kontakt a interakcia s ľuďmi tu jednoznačne je,“ uviedol Kaliňák.

(bc, tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac