Otca mu zabili v Povstaní, keď mal dva roky. Neskôr pre to vstúpil do armády

BANSKÁ BYSTRICA – Len dva roky mal Jozef Havel v roku 1944, v čase, keď na strednom Slovensku vypuklo Slovenské národné povstanie (SNP).

Podplukovník vo výslužbe Jozef Havel Podplukovník vo výslužbe Jozef Havel. Foto: Branislav Caban

Hoci jeho rodina žila od centra Povstania pomerne ďaleko, pri Malackách na západnom Slovensku, do jej osudov vojna zasiahla veľmi tragickým spôsobom.

„Na tie časy si, samozrejme, nespomínam. Viem len to, čo mi neskôr rozprávala moja mama. Môj otec sa zapojil do Povstania, ale, bohužiaľ, už sa z neho nevrátil,“ zaspomínal si Havel so smútkom v hlase.

Ako dodal v rozhovore s redaktorom Štandardu, táto skutočnosť bola pre nich o to ťažšia, že sa nikdy nedozvedeli, kde presne ich otec padol a nevedia ani, kde je pochovaný. „Vieme len, že sa to stalo niekde medzi Vríckom a Kláštorom pod Znievom,“ povedal.

Tragický osud otca, ktorého vlastne nepoznal, ovplyvnil ďalšiu životnú dráhu Jozefa Havla. Po absolvovaní základnej vojenskej služby sa rozhodol stať vojakom z povolania.

„Najprv som pôsobil v Česku a potom v Nitre na automobilovom a tankovom učilišti. Bol som tam učiteľom a vychovávateľom,“ ozrejmil bývalý vojak s tým, že v armáde strávil ako profesionálny vojak dovedna 38 rokov a dosiahol hodnosť podplukovníka.

„Okrem toho ma chytila za srdce história, takže som sa ňou začal zaoberať. Pretože to, čo sa udialo počas SNP tu v Banskej Bystrici, Brezne a okolí je známe, ale málo známe sú napríklad udalosti v Nitre či Novozámockom okrese,“ vysvetlil.

Tvrdí, že odkaz SNP sa v súčasnosti pripomína dostatočne. „Ale akú má účinnosť, tam som už na pochybách. Dnešná mladá generácia už bola vychovávaná v inej dobe a naše pôsobenie nebolo také účinné, aby ich zasiahlo natoľko, že by si to hlbšie osvojili,“ povedal.

On sám pôsobí ako predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Nitre. Je presvedčený, že v každom období sa k SNP niečo pridávalo, alebo sa uberalo, preto sa o tom v SZPB snažia o ňom čo najpresnejšie informovať.

Odkaz SNP podľa neho rezonuje v jednotlivých regiónoch Slovenska rozlične. Hovorí, že podľa štatistík Ústrednej rady SZPB je to na strednom Slovensku najlepšie. „Na západe, okolie Nitry a Bratislavy, tam sa nám darí menej pôsobiť na školákov a študentov, aby pokračovali v odkaze SNP. Boli by sme radi, keby sa nám to darilo lepšie,“ poznamenal Havel s tým, že členovia zväzu sa napriek tomu nevzdávajú a snažia sa čo najviac chodievať na rôzne besedy.

Ako spomenul na záver, na centrálne oslavy SNP do Banskej Bystrice chodieva pravidelne z úcty k svojmu otcovi a všetkým, ktorí v okolitých horách padli za našu slobodu. „Považoval som to za svoju povinnosť, ale, žiaľbohu, tentoraz je to asi naposledy. Zdravie to už asi nedovolí,“ skonštatoval podplukovník Havel.


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac