Lavrov: Rusko bolo pripravené na mierové rozhovory, Ukrajina to prekazila vpádom do Kurska

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že prezident Vladimir Putin ešte v júni predložil posledný mierový návrh, no Kyjev i Západ ho sabotovali.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov hovorí počas svojej výročnej tlačovej konferencii v Moskve v stredu 18. januára 2023. Foto: TASR/AP Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Sergej Lavrov na tlačovej konferencii po rokovaní so senegalským náprotivkom Yassinom Fallom uviedol, že Ruská federácia bola pripravená na mierové rozhovory s Ukrajinou, ale tie zmaril neuvážený krok Kyjeva v Kurskej oblasti. Informácie priniesla ruská tlačová agentúra TASS.

„Stále si pamätáme, že prezident Putin predložil posledný mierový návrh v júni po tom, čo všetky predchádzajúce iniciatívy a dohody zmaril a sabotoval kyjevský režim a jeho západní podporovatelia. Naša pripravenosť na rozhovory bola nad všetky pochybnosti, hoci, samozrejme, po neuváženom ťahu v Kurskej oblasti už akákoľvek diskusia na túto tému nie je aktuálna,“ uviedol.

Ukrajina spustila útok na Kurskú oblasť 6. augusta. Následne boli v regióne opakovane vydávané varovania pred raketovými útokmi a ruská vláda tam vyhlásila núdzový stav na federálnej úrovni.

(mep)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac