Ukrajina prišla o stíhačku F-16, pilot zahynul

Ukrajinská armáda vo štvrtok potvrdila, že jedna z jej stíhačiek F-16 od západných spojencov havarovala pri odrážaní ruského útoku.

Russia Ukraine War F16 Stíhačka F-16. Foto: TASR/AP

Ukrajinská stíhačka F-16 americkej výroby bola v pondelok zničená pri havárii. Uviedol to vo štvrtok denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním na nemenovaného amerického predstaviteľa. „Spojenie s jedným z lietadiel bolo stratené, keď sa blížilo k ďalšiemu cieľu. Ako sa neskôr ukázalo, lietadlo havarovalo, pilot zahynul,“ uviedla ukrajinská armáda.

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v pondelok pri odrážaní ruského útoku zahynul pri havárii jeden z pilotov Olexij Mes.

Dodávku prvých stíhačiek F-16 od západných spojencov na Ukrajinu oznámil začiatkom augusta ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Celkový počet týchto strojov, ktorými Kyjev v súčasnosti disponuje, nie je známy. Týždenník The Economist začiatkom augusta uviedol, že Ukrajina zatiaľ dostala desať stíhačiek F-16.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac