Stíhačky F-16, ktoré Holandsko presunulo na Ukrajinu, môžu byť použité na útoky na Rusko

Holandský minister obrany Ruben Brekelmans uviedol, že Ukrajina môže použiť holandské stíhačky F-16 na útoky v Rusku, no nesmú byť použité na civilné ciele.

Royal Netherlands Air Force 323 Squadron General Dynamics F-16AM Fighting Falcon 'Orange Lion' at RIAT, RAF Fairford, UK, 2010. Stíhačka F-16 AM holandskej armády. Foto: Profimedia.sk

Ukrajina má právo podľa Holandska útočiť na vojenské ciele v Rusku. To zahŕňa zostreľovanie rakiet nad Ruskom a tiež aj prípadné útoky na letiská, z ktorých štartujú ruské stíhačky, povedal Brekelmans.

Holandský minister obrany uviedol, že útoky by nemali byť namierené voči civilným cieľom. „Ukrajina to rozhodne nesmie,“ zdôraznil. „Toto je podmienka, ktorú sme si stanovili,“ pokračoval. Náčelník ozbrojených síl Holandska Onno Eichelsheim ešte predtým uviedol, že holandská strana neukladá žiadne obmedzenia na používanie a dolet stíhačiek F-16, ktoré boli presunuté do Kyjeva.

Holandsko je jednou z krajín, ktorá zohráva hlavnú úlohu v dodávkach stíhačiek F-16 Ukrajine. Celkovo jej ich hodlá dodať 24 kusov. Rovnako jej poskytne aj pilotov, ktorí zaučia tých ukrajinských.

(mep)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac