Irán navýšil svoje zásoby vysoko obohateného uránu

Irán mal tak urobiť v rozpore s medzinárodnými požiadavkami, uviedla to vo štvrtok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Iran President

MAAE v správe napísala, že podľa údajov zo 17. augusta má Irán 164,7 kilogramu uránu obohateného na 60 percent. Ide o nárast o 22,6 kilogramu v porovnaní s poslednou správou MAAE, ktorá bola vydaná v máji.

Urán obohatený na 60 percent je po technickej stránke len malý krok od obohatenia na 90 percent vhodného na výrobu jadrových zbraní, vysvetľuje AP.

V správe MAAE sa tiež uvádza, že Teherán neprehodnotil svoje rozhodnutie zo septembra 2023, ktorým zakázal inšpektorom MAAE monitorovať svoj jadrový program. Dodala, že nefunkčné sú naďalej aj monitorovacie kamery MAAE v iránskych jadrových zariadeniach.

Teherán navyše stále neposkytol odpovede na vyšetrovanie MAAE týkajúce sa pôvodu a súčasnej lokality častíc uránu nájdených na dvoch lokalitách, ktoré Irán vopred nenahlásil, informovala MAAE.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi vo štvrtok vyjadril nádej, že čoskoro navštívi Irán a odštartuje s novým iránskym prezidentom Masúdom Pezeškijánom „plynulý a konštruktívny dialóg, ktorý rýchlo povedie ku konkrétnym výsledkom“, napísala AFP.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac