Izrael súhlasil s humanitárnymi prestávkami v Gaze na umožnenie očkovania

Izrael súhlasil so sériou trojdňových humanitárnych prestávok v bojoch v Pásme Gazy, aby umožnil zdravotníkom zaočkovať deti proti detskej obrne. Uviedol to predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na palestínskom území Rik Peeperkorn.

Zaèiatok 77. zasadnutia Svetového zdravotníckeho zhromaždenia Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Izrael súhlasil so sériou trojdňových humanitárnych prestávok v bojoch v Pásme Gazy, aby umožnil zdravotníkom zaočkovať deti proti detskej obrne. Uviedol to vo štvrtok predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na palestínskom území Rik Peeperkorn.

Očkovacia kampaň opísaná ako „humanitárna prestávka“ začne v nedeľu (1. septembra) v centrálnej časti Pásma Gazy a potrvá tam tri dni, povedal Peeperkorn. Nasledovať bude ďalšie trojdňová prestávka v južnej časti Pásma Gazy a neskôr ďalšia na severe palestínskej enklávy, dodal. Priblížil, že prestávky budú trvať každý deň osem alebo deväť hodín. Izrael súhlasil, že v prípade potreby poskytne dodatočný deň, uviedol.

Peeperkorn informoval, že cieľom je zaočkovať 640-tisíc detí do desať rokov. Očkovacia kampaň je podľa jeho slov koordinovaná s izraelskými úradmi. Hamas podporuje žiadosť na humanitárne prestávky v Gaze a je pripravený spolupracovať s medzinárodnými organizáciami, povedal predstaviteľ palestínskeho hnutia pre agentúru Reuters.

AP pripomína, že tieto humanitárne prestávky nie sú prímerím medzi Izraelom a Hamasom, ktoré sa už niekoľko mesiacov snažia dosiahnuť sprostredkovatelia z USA, Egypta a Kataru.

V Pásme Gazy bol v júli zaznamenaný prvý prípad detskej obrny, tento vírus sa tam naposledy vyskytol pred 25 rokmi. Miera zaočkovania novorodencov v Pásme Gazy výrazne klesla po začatí izraelskej ofenzívy do tejto palestínskej enklávy. Zúriace boje väčšine detí zamedzili prístup k zdravotnej starostlivosti. Pred začiatkom konfliktu bolo proti detskej obrne zaočkovaných 99 percent detí, v júli tohto roka 86 percent, povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac