Ukrajina pre ruské útoky dočasne odstavila štyri jadrové reaktory

Ukrajinské rozhodnutie prišlo vzhľadom na ruský vzdušný úder.

Vyplýva to z listu, ktorý ukrajinská vláda zaslala Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni. MAAE na žiadosť Ukrajiny list zverejnila, no k záležitosti sa zatiaľ priamo nevyjadrila.

Podľa listu došlo k odstávke v pondelok ráno počas mohutných ruských vzdušných úderov. Od siete odpojili reaktory 1, 3 a 4 Rivnenskej jadrovej elektrárne na severozápade Ukrajiny. V dôsledku toho zvýšili výkon Juhoukrajinskej jadrovej elektrárne v Mykolajevskej oblasti, z dôvodu kolísania napätia v sieti potom popoludní odstavili tretí blok tejto elektrárne.

„Som veľmi znepokojený rastúcou zraniteľnosťou ukrajinskej energetickej infraštruktúry a potenciálnymi dôsledkami, ktoré to môže mať na bezpečnosť aktívnych jadrových elektrární na Ukrajine,“ uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

„Moje posolstvo počas tejto tragickej vojny je jasné a zreteľné: za každú cenu sa musí zabrániť jadrovej nehode a jadrové elektrárne nesmú byť nikdy terčom útoku,“ uviedol Grossi. „Následky by mohli byť katastrofálne a nikto by nič nepriniesli. Som stále odhodlaný urobiť všetko, čo je v mojich silách, na ochranu jadrovej bezpečnosti, kým budú boje pokračovať,“ dodal.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac