V Prahe sa začína medzinárodná konferencia Globsec

Do Prahy podľa riaditeľa organizácie Róberta Vassa príde približne 2-tisíc hostí z viac než 70 krajín vrátane premiérov, prezidentov a desiatok ministrov.

Ursula von der Leyenová Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vlani reční na konferencii Globsec. Foto: TASR/Michal Svítok

Heslom 19. ročníka bezpečnostnej konferencie Globsec je „Ako utíšiť búrku“, čo podľa organizátorov odkazuje na zložitú medzinárodnú situáciu vyplývajúcu z vojen na Ukrajine a Blízkom východe.

Tohtoročný Globsec sa bude prvýkrát konať v hlavnom meste Českej republiky, predchádzajúcich 18 ročníkov prebehlo v Bratislave.

Okrem ozbrojených konfliktov a ďalších kríz budú účastníci diskutovať aj o hrozbách hybridných vojen, rastúcom vplyve autoritárskych režimov a spravodlivom mieri. Debatovať sa tiež bude o budúcnosti EÚ v novom funkčnom období Európskej komisie, technologickej revolúcii v oblasti umelej inteligencie (AI) a súvisiacich vplyvoch na národnú bezpečnosť.

Na konferencii sa zúčastnia predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, dánska premiérka Mette Frederiksenová aj fínsky prezident Alexander Stubb. Z českých politikov vystúpi prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský a ďalší ústavní činitelia.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac