Sudkyňa podala tzv. antidiskriminačnú žalobu. Je prvá, ktorej Najvyšší súd priznal odškodné

Od roku 2007 podalo viac ako 800 sudcov žaloby pre údajnú platovú diskrimináciu. Cítili sa byť "frustrovaní" z toho, že na novozriadenom Špeciálnom súde dostávajú sudcovia mimoriadne príplatky, ktoré oni nemajú.

Kauza nástenkového tendra Budova Najvyššieho súdu SR. Foto: Dano Veselský/TASR

Zákon pred sedemnástimi rokmi priznával špeciálnym sudcom príplatok vo výške šesťnásobku priemernej mzdy. Cieľom bolo zabezpečenie pred korupčným tlakom.

Podávanie antidiskriminačných žalôb bolo organizované z Najvyššieho súdu. Ako píše SME, v stovkách konaní však súdy žaloby zamietali alebo konanie zastavili pre nezaplatenie súdnych poplatkov. Tí, ktorí so žalobou uspeli, napokon ale vyplatenie peňazí nežiadali.

Teraz však pre citovaný denník hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová potvrdila, že sudkyni Elene Kováčovej, ktorá je už na dôchodku, štát vyplatil satisfakciu vo výške 227 888 eur.

Istina bola 100-tisíc, ďalších viac ako 123-tisíc boli priznané úroky z omeškania a viac ako 4 500 eur trovy konania.

„Vo vzťahu k JUDr. Kováčovej už záväzok vyplývajúci z antidiskriminačnej žaloby neevidujeme,“ dodala hovorkyňa s tým, že ide o prvý takýto prípad, keď sudcovi aj bolo v tejto veci vyplatené odškodné a súd má podobné záväzky ešte voči niekoľkým ďalším sudcom.

(max)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac