Znamená vyhostenie Afgancov zásadný obrat v nemeckej migračnej politike?

Nemecká vláda predstavila balík opatrení, ktorými sprísňuje azylovú a bezpečnostnú politiku. Na druhý deň nasledovalo vyhostenie 28 Afgancov do ich vlasti. Stalo sa tak prvýkrát od prevzatia moci Talibanom pred troma rokmi.

Right Wings Group Demostrate Against Immigration Policy And Counter Demostration In Solingen, Germany - 26 Aug 2024 "Remigrácia teraz", stojí na transparente počas demonštrácie za deportáciu migrantov po vražde v Solingene. Foto Profimedia

To, čo sa ešte pred pár týždňami zdalo v Nemecku nemožné a nemysliteľné, sa stáva realitou. Útok Sýrčana, ktorý v Solingene pobodal nožom ľudí, pričom troch zabil a osem ťažko zranil, vyvolal intenzívnu reakciu nielen verejnosti, ale následne aj politikov – je totiž krátko pred krajinskými voľbami.

Pritom príležitostí pre podobný obrat bolo hneď viacero – celý týždeň pred udalosťami v Solingene došlo k útokom v Hamburgu, Frankfurte či Schwabachu, za ktorými podľa dostupných informácií stáli utečenci. Tento týždeň sa v Berlíne udiala aj takzvaná vražda zo cti, čo je kontroverzná praktika spojená s moslimskou kultúrou.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.