Rusko sa obáva zablokovania Telegramu po zatknutí jeho zakladateľa Durova

Zatknutie šéfa Telegramu Pavla Durova vyvolalo v Rusku obavy z možného zablokovania platformy. Telegram pritom využíva Kremeľ aj jeho odporcovia.

Telegram: Je absurdné veri, že Durov je zodpovedný za zloèiny Pavel Durov. Foto: TASR/AP

Rusko už od začiatku ofenzívy na Ukrajine vo februári 2022 potláča nesúhlas ľudí a protesty v krajine. Rusi preto nemajú nezávislé spravodajské kanály a zároveň ani prístup k západným sociálnym médiám, ako sú Facebook, Instagram či X.

Telegram sa tak stal jedným z posledných zdrojov necenzurovaných informácií, a tiež priestorom umožňujúcim slobodu prejavu, pripomína agentúra AFP.

Moskva sa v súčasnosti obáva o osud platformy a jej zakladateľa Durova, ktorého koncom augusta zadržali francúzske úrady. Obvinili ho z toho, že nedokázal obmedziť extrémistický a nezákonný obsah na Telegrame. Hoci zakladateľa prepustili na kauciu, nemôže opustiť krajinu.

Durovovo zatknutie však nie je jediným problémom súkromnej platformy. Európska komisia totiž preveruje udávaný počet používateľov aplikácie v Európskej únii. Pokiaľ sa ukáže, že je v skutočnosti vyšší, mohli by pre ňu platiť prísnejšie pravidlá.

V Rusku sa na kanáloch Telegramu vo veľkej miere objavujú témy, ktoré sú v štátnych médiách prísne cenzurované, vysvetlila AFP. Nachádzajú sa tam napríklad aj reportáže z frontovej línie na Ukrajine či súdne procesy s kritikmi Kremľa a manifesty politických väzňov.

(tasr)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok