Hamas zabil šiestich rukojemníkov. Rodiny tých zvyšných žiadajú generálny štrajk

V reakcii na zavraždenie šiestich rukojemníkov v Pásme Gazy zverejnil izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásenie, v ktorom obvinil Hamas z odmietnutia dohody o prímerí. Hamas tvrdí opak. Rodiny rukojemníkov a opozícia chcú generálny štrajk.

GWXjYyuXcAAdA_P Šestica rukojemníkov, ktorých telá našli v tuneli v meste Rafah. Foto: Ella Travels/X

Minister obrany Joav Galant zasa žiada okamžité zvolanie zasadnutia bezpečnostného kabinetu a údajne sa dostal do sporu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Tamojšie médiá uviedli, že počas zasadnutia vlády došlo k ostrej výmene názorov medzi obomi politikmi. Galant údajne obvinil izraelského premiéra, že uprednostňuje vojenskú kontrolu nad hranicou medzi palestínskou enklávou a Egyptom na úkor úsilia o oslobodenie izraelských rukojemníkov.

Galant chce na mimoriadnom rokovaní parlamentu zvrátiť štvrtkové rozhodnutie, že Izrael si musí ponechať kontrolu nad takzvaným Filadelfským koridorom, oblasťou pri hraniciach medzi Pásmom Gazy a Egyptom. Práve tento bod je jednou z najväčších prekážok dosiahnutia prímeria.

Netanjahu to vidí inak

„Spolu s celým ľudom zdieľame s mojou manželkou strašný smútok rodín, všetci smútime spolu s nimi,“ povedal Netanjahu.

„Teroristom z Hamasu, ktorí zavraždili našich unesených, a ich vodcom hovorím – prišli ste o život. Nebudeme odpočívať a nebudeme mlčať. Budeme vás prenasledovať, dostihneme vás a zúčtujeme s vami,“ vyhlásil.

„Hamas od decembra odmieta viesť skutočné rokovania. Pred tromi mesiacmi, 27. mája, Izrael súhlasil s dohodou o prepustení rukojemníkov s plnou podporou Spojených štátov. Hamas to odmietol. Dokonca aj po tom, ako Spojené štáty 16. augusta aktualizovali náčrt dohody, sme súhlasili a Hamas opäť odmietol,“ tvrdí premiér, hoci Hamas nedávno obvinil židovský štát, že k dohode jednostranne pridával vlastné podmienky.

Hamas viní Izrael

Naopak, predstaviteľ Hamasu Izzat al-Rishq viní zo smrti šiestich rukojemníkov Izrael, lebo ten podľa jeho slov nebol ochotný dosiahnuť dohodu.

Podľa nemenovaných bezpečnostných zdrojov, ktoré hovorili s armádnym rozhlasom, boli traja zo zavraždených rukojemníkov na „humanitárnom“ zozname zajatcov a mali ich prepustiť v prvej fáze navrhovanej dohody o rukojemníkoch.

Rodiny pozostalých chcú generálny štrajk

Fórum rodín rukojemníkov a nezvestných adresovalo po nájdení šiestich tiel výzvu vedúcim predstaviteľom hospodárstva, Histadrutu [odborového zväzu] a miestnej samosprávy. Žiada ich, aby „spustili generálny štrajk“.

Vedenie krajiny podľa nich opustilo unesených. Zastavením hospodárstva chcú vyvinúť tlak na vládny kabinet a premiéra, aby zachránili živých rukojemníkov a získali späť telá mŕtvych.

Pridať sa chcú aj podnikatelia

Izraelské podnikateľské fórum, ktoré zastupuje väčšinu zamestnancov súkromného sektora z 200 najväčších spoločností v krajine, tvrdí, že sa pripojí k rodinám izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Gaze, ktoré vyzývajú na generálny štrajk.

„Popri bezpečnostnom chaose [čelíme] ekonomickému chaosu bez rozumného štátneho rozpočtu, štrajku v školstve a kolapsu verejných služieb,“ konštatuje inštitúcia.

„Dnes večer sa uskutoční mimoriadne zasadnutie fóra spolu s ústredím a ďalšími organizáciami a budú zverejnené ďalšie informácie o rozhodnutiach,“ dodáva fórum.

Opozícia avizuje protest a chce mimoriadne zasadnutie parlamentu

Aj líder opozície Jair Lapid sa pripojil k výzvam na generálny štrajk. Zároveň poslal list predsedovi parlamentu Amirovi Ohanovi, aby spravil mimoriadne zasadnutie Knesetu, na ktorom sa bude diskutovať o dohode o prímerí.

„Boli nažive. Netanjahu a kabinet smrti sa rozhodli, že ich nezachránia. Stále sú tam živí rukojemníci, stále sa dá uzavrieť dohoda. Netanjahu to nerobí z politických dôvodov,“ tvrdí Lapid a dodáva, že premiér uprednostnil zachovanie ‚koalície s [krajne pravicovými ministrami Bezalelom] Smotričom a [Itamarom] Ben Gvirom pred životmi našich detí‘.

Ľudí zároveň vyzval, aby o siedmej večer prišli demonštrovať do Tel Avivu.

(sab, est)