Česká polícia zastavila kamión plný migrantov, jeden už nežil

Kamión zastavili muži zákona v pondelok po ôsmej večer na diaľnici D8 pri výjazde na obce Nová Ves a Mělník. Dovedna sa v ňom ukrývalo asi tridsať cudzincov.

Snímka obrazovky 2024-09-03 o 5.39.12 Česká polícia zastavila kamión plný migrantov, jeden už nežil. Foto: FB/Doprava Mělník a okolí

Dosiaľ nie je zrejmé, či mala polícia vozidlo vytipované alebo išlo o náhodnú kontrolu. Policajná hovorkyňa Barbora Schneeweissová Novinkám.cz povedala, že národnosť migrantov nie je známa. Všetko však nasvedčuje tomu, že išlo o tzv. tranzitných migrantov.

Na mieste zasahoval aj vrtuľník s termovíziou, ktorý prehľadával okolie, pričom pátral po prípadných migrantoch na úteku. Polícia upresnila, že išlo len o preventívne pátranie. Podľa jej informácií sa totiž žiadnemu z migrantov utiecť nepodarilo, hoci sa o to časť z nich po zastavení kamióna pokúsila.

V kamióne však objavili aj jedného mŕtveho migranta. Úmrtie potvrdila aj hovorkyňa záchrannej služby Monika Nováková. „Osoba na mieste zomrela po neúspešnej resuscitácii,“ uviedla. Česká televízia medzičasom informovala, že mŕtvou osobou je žena. Záchranná služba okrem toho na platforme X uviedla, že viacerí z migrantov sú v zlom zdravotnom stave.

(tasr)