Vojenskú nemocnicu v Prešove začali budovať. Primárne bude slúžiť pre civilné obyvateľstvo

Vojenskú nemocnicu v Prešove začali budovať. Aktuálne likvidujú bývalý geriatrický a infekčný pavilón či starú kotolňu a prekladajú inžinierske siete, píše spravodajský portál STVR.

projekt-novej-vojenskej-nemocnice-v-presove_01-galeria Vizualizácia vojenskej nemocnice v Prešove. Foto: MO SR

„S výkopovými prácami, zakladaním a budovaním podzemnej časti plánujeme začať niekde v horizonte prvý dvoch októbrových týždňov. V prvej polovici budúceho roku by sme boli radi, kedy tá podzemná časť bola hotová,“ informoval koordinátor projektu a riaditeľ vojenskej nemocnice v Ružomberku Marián Križko. Nová vojenská nemocnica v Prešove sa má pre pacientov otvoriť v roku 2027.

V novej nemocnici podľa Križka pribudnú odbornosti a časti, ktoré prešovská nemocnica v súčasnosti nemá. „Bude tu neurochirurgické oddelenie, oddelenie nukleárnej medicíny, vlastné laboratóriá, podporí sa rádiodiagnostická technika, budú tu tri pracoviská magnetickej rezonancie,“ priblížil Križko a doplnil, že s Lekárskou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach rokujú, pokiaľ ide o možnosti výučby vojenskej medicíny.        

„Za zamestnancov a pacientov prešovskej fakultnej nemocnice poviem, že všetci sú vo veľkom očakávaní. Tešia sa aj napriek tomu, že nejakých pár rokov budú v určitom diskomforte, ale na záver toho diskomfortu bude nová nemocnica, ktorá naozaj bude nielen v regióne najväčšou a najmodernejšou, ale dovolím si povedať na Slovensku. Pre všetkých zamestnancov je to vízia v ďalšom ich odbornom raste,“ dodal riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Juraj Smatana.

Nová nemocnica je podľa premiéra Roberta Fica (Smer) prispôsobená potrebám regiónu. „Bude to najmodernejšia nemocnica, akú si vieme predstaviť a svojím rozsahom bude patriť ku gigantom,“ skonštatoval.        

„Možno že treba rozptýliť obavy obyvateľstva, že to bude nemocnica, ktorá bude poskytovať zdravotnú starostlivosť len pre vojakov. Nie, bude to štandardná zdravotná starostlivosť, aká tu bola poskytovaná aj doteraz,“ doplnila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) s tým, že súčasné budovy nemocnice budú zrekonštruované z financií v rámci plánu obnovy.        

„Chceme, aby v priebehu troch rokov mohli obyvatelia Prešovského kraja, ale aj širšieho okolia privítať najmodernejšiu nemocnicu vo svojom priestore mesta Prešov. Verím, že sa nám podarí všetky termíny dodržať, ideme naozaj rýchlo. Problémy sú vždy iba technické a také veci, ktoré sa bežne vyskytnú pri stavbe,“ doplnil minister obrany Robert Kaliňák (Smer).

„Myslím si, že ten čas na výstavbu je dramaticky podhodnotený. To by musel štát trikrát takú nemocnicu ako Bory postaviť dvakrát rýchlejšie ako súkromný investor na Boroch v Bratislave. Zdá sa mi to nerealistické, ale nechajme sa prekvapiť, čo z toho bude,“ uviedol pre STVR riaditeľ inštitútu INEKO a zdravotnícky analytik Dušan Zachar.

(tasr, mas)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok