Čo môžeme očakávať na Národnom pochode za život v Košiciach

Cieľom pochodu, ktorý sa uskutoční 22. septembra, je dosiahnuť ochranu života od počatia po prirodzenú smrť, povedal spoluorganizátor pochodu Patrik Daniška.

Národný pochod za život v Bratislave Národný pochod za život v Bratislave 20. septembra 2015. Foto: Štefan Puškáš/Tasr

Pre tohtoročný pochod v metropole východného Slovenska vybrali organizátori motto: Láska je pro-life. „Ak niekoho milujeme, chceme, aby bol chránený. Vnímame to tak, že pri ochrane života sme motivovaní láskou, tak k nenarodenému dieťaťu, ako aj k matke,“ priblížila hovorkyňa pochodu Rebeka Lukáčová.

Cieľom pochodu je ochrániť dieťa i matku pred hrôzou potratu či iného nešťastného riešenia, ktoré nerešpektuje ľudskú dôstojnosť a práva. „Láska k dieťaťu aj k matke nás vedie k tomu, aby sme hľadali riešenia, ktoré sú dobré pre oboch,“ povedala Lukáčová. 

Zrušiť nespravodlivý zákon

Spoluorganizátor pochodu Patrik Daniška sa na tému pozerá aj z ľudskoprávneho hľadiska. „Naším cieľom je dosiahnuť ochranu života každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. V dnešnej dobe ide zvlášť o nenarodené deti, ktorým je právo na život odopierané.“ 

Preto zhromaždenie žiada zrušenie nespravodlivého potratového zákona, ktorý podľa Danišku tieto práva odopiera tým najmenším. 

„Chceme tiež, aby sa poskytovala pomoc tehotným mamičkám a ich rodinám v ťažkej životnej situácii. Ide nám o zachovanie ľudskej dôstojnosti úplne každého človeka,“ dopĺňa Daniška.

Účastníkov pochodu bude čakať bohatý program. „Program sme zostavili tak, aby si každý našiel to svoje. Hlavný program začína v nedeľu o 13:30 na Hlavnej ulici, kde odznejú príhovory pro-life osobností, silné príbehy ľudí a odohrá sa koncert. Po hodine začne samotný pochod ulicami mesta. 

Pripravený je program pre deti aj duchovný program, ktorý začne už v sobotu popoludní. Zaujímavosťou je, že nedeľné omše v košických kostoloch bude slúžiť sedemnásť biskupov Slovenska, čo je naozaj silná duchovná podpora,“ uviedli organizátori na stredajšom brífingu.

Viac informácií sa účastníci pochodu dozvedia na webovej stránke www.pochodzazivot.sk

Pochod sa začína pri Dóme sv. Alžbety

Známa je už aj cesta pochodu. V nedeľu 22. septembra od 9:00 budú účastníci smerovaní, aby na Hlavnú ulicu vstúpili primárne zo severu a z juhu. Samotný pochod vyštartuje od katedrály cez Alžbetinu, Šrobárovu, Kuzmányho a Hviezdoslavovu ulicu. Po skončení zhromaždenia, približne o 16:30, budú všetky ulice spriechodnené pre odchádzajúcich účastníkov.

Národný pochod za život organizujú pro-life organizácie pod záštitou Konferencie biskupov Slovenska. Doposiaľ sa konali tri pochody, a to v roku 2013 v Košiciach a v rokoch 2015 a 2019 v Bratislave. Pochody za život sú najmasovejšie občianske verejné podujatia od novembra 1989. 

(lh)