V uzavretej rádioaktívnej zóne pri Černobyľskej jadrovej elektrárni vyčíňa lesný požiar

Požiar už zachvátil približne 20 hektárov porastov. Oznámil to gubernátor Kyjevskej oblasti Ruslan Kravčenko.

458382626_914589214034906_6980284585817908235_n Foto: Facebook/Napromieniowani.pl

Úroveň radiácie v oblasti je však podľa gubernátora v prípustnej norme. Miestne úrady, ktoré majú na starosti správu uzavretej zóny, informovali, že do boja s plameňmi bolo nasadených vyše 200 hasičov vrátane 50 vojakov. Požiar sa im údajne už podarilo dostať pod kontrolu.

Príčina jeho vypuknutia dosiaľ nie je známa. Ako však pripomína DPA, Kyjevská oblasť zažívala v ostatnom čase intenzívne letné horúčavy aj dlhotrvajúce obdobie sucha, ktoré zvýšili riziko vzniku lesných požiarov.

Ukrajinské mesto Černobyľ sa 26. apríla 1986 stalo dejiskom jednej z najhorších jadrových katastrof v dejinách, pri ktorej séria výbuchov pary viedla až k roztaveniu jadrového reaktora. Okolo miesta nehody bola po katastrofe vyhlásená ochranná zóna, a to v okruhu približne 30 kilometrov. Z oblasti boli zároveň vysídlené desaťtisíce ľudí.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok