Ford a ďalšie veľké americké firmy odstupujú od indexu hodnotiaceho prístup k LGBT ľuďom

Automobilka Ford a ďalšie veľké spoločnosti ako Molson Coors a Lowe's sa rozhodli ukončiť spoluprácu s organizáciou Human Rights Campaign (HRC) presadzujúcej "práva LGBT ľudí" v práci.

Halifax Pride Parade. Corporate branding of float by Ikea. Halifax, Canada. July 2022. Alegorický voz Ikea počas pride pochodu v kanadskom Halifaxe v roku 2022. Zdroj: Profimedia

Spoločnosti ako Ford, Harley-Davidson a Brown-Forman – výrobca Jack Daniel’s – oznámili, že už nebudú zdieľať údaje s HRC, čo znamená, že nebudú zaradené do jej indexu firemnej rovnosti, ktorý hodnotí spoločnosti na základe ich politiky voči LGBT zamestnancom.

Tento krok prichádza po tom, ako konzervatívny aktivista Robby Starbuck verejne kritizoval HRC a tlačil na spoločnosti, aby prestali financovať aktivity, s ktorými mnohí zákazníci nesúhlasia, vrátane medicínskych zákrokov na trans-identifikovaných maloletých.

HRC v reakcii uviedla, že rozhodnutie spoločností ustúpiť od ich indexu môže negatívne ovplyvniť ich dlhodobý úspech. Prezidentka HRC Kelley Robinson povedala, že ich krok signalizuje, že inklúzia a základné hodnoty už nie sú pre tieto firmy prioritou.

Napriek tomu HRC plánuje naďalej hodnotiť aj tie spoločnosti, ktoré prestanú poskytovať údaje.

(mm)