Prokuratúra zamietla Gedrovu šťažnosť. Zostáva obvinený

Voči vedúcemu Úradu vlády SR Jurajovi Gedrovi tak postupovala generálna prokuratúra v súvislosti s kauzou týkajúcou sa právnych služieb pre MH Manažment.

gedra Juraj Gedra. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Škoda tejto kauzy z rokov 2016 až 2020 bola vyšetrovateľmi vyčíslená na 29 miliónov eur. Podľa Denníka N sú v nej okrem Gedru obvinené ďalšie štyri osoby vrátane známeho advokáta Radomíra Bžána s väzbami na Ficov Smer.

Ešte za čias tretej vlády Roberta Fica vyšlo najavo, že má advokát Radomír Bžán dostať od štátu rekordných 87 miliónov eur za vyhratý súdny spor o vodnú elektráreň Gabčíkovo.

„Vo verejnosti to vyvolalo vlnu pobúrenia, predseda vlády Fico na to vtedy zareagoval slovami, že ide o ‚nechutnú odmenu‘, vedenie MH Manažmentu spolu s Gedrom tak bolo nútené odísť. Po mediálnom tlaku odmenu pre Bžána znížili na 21 miliónov eur vrátane DPH. Dnes je súčasťou vyšetrovaného prípadu, v ktorom okrem Ficovej pravej ruky Gedru stíhajú aj Bžána,“ zdôraznil denník.

Štátny MH manažment vyplatil advokátovi Renátovi Dvoreckému faktúru na 7,9 milióna eur. Dvorecký  následne poslal 5,5 milióna eur na účet Bžánovi. „Podľa obvinenia Gedra ako člen predstavenstva MH Manažmentu objednal právnika Dvoreckého, hoci štátna firma nepotrebovala jeho služby, robota už bola hotová, ešte bol aj oveľa drahší než predchádzajúci právnici,“ doplnil denník.

(SITA, mja)