Šéf SIS poprel, že písal návrh na odvolanie Šimečku: Doma máme jednu licenciu Microsoftu

Progresívne Slovensko tvrdí, že návrh na odvolanie Šimečku písal riaditeľ SIS Pavol Gašpar. Ten to odmieta. Rovnako sa k tomu stavia aj jeho otec a podpredseda parlamentu Tibor Gašpar.

Tlaèová konferencia na Úrade vlády SR o bezpeènostnej situácii na Slovensku Podpredseda parlamentu Tibor Gašpar a šéf SIS Pavol Gašpar. Foto: Martin Baumann / TASR

Progresívne Slovensko považuje údajnú skutočnosť, že návrh na odvolanie Šimečku písal riaditeľ Slovenskej informačnej služby, za „absolútny škandál a dôvod na okamžité odvolanie Pavla Gašpara“ z čela SIS.

„Pavol Gašpar na svojom mieste po tomto škandále nemôže zostať, a poslanci Smeru a SNS musia svoju spoluprácu na tomto čine vysvetliť,“ napísalo hnutie s tým, že ide o útok na deľbu moci v štáte a na princípy demokracie.

Návrh na odvolanie Šimečku písal riaditeľ SIS Gašpar, tvrdia progresívci. Foto: FB/PS

Šéf Slovenskej informačnej služby Šimečkove tvrdenia o tom, že písal návrh na jeho odvolanie z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR, odmieta. Dementoval ich aj druhý podpredseda parlamentu Tibor Gašpar.

Pavol Gašpar označil Šimečkove tvrdenia za „pseudokauzu“, ktorou sa snaží zakrývať reálne dôvody jeho odvolania.

„V rámci rodiny máme zakúpenú licenciu Microsoft Office, ktorá je určená na viac zariadení. Jedno z týchto zariadení používa môj otec Tibor Gašpar, ktorý je predkladateľom tohto návrhu. Je preto logické, že vo vlastnostiach dokumentu ako autor dokumentu je uvedený vlastník licencie, čiže ja,“ vysvetlil.

Tibor Gašpar Šimečkovi odkázal, že ak by návrh naozaj písal jeho syn, bol by naňho „veľmi hrdý, pretože je napísaný dobre“.

„Ja sa cítim, natoľko svojprávny, že by som vedel o vašom návrhu a o dôvodoch na vaše odvolanie rozprávať aj z hlavy niekoľko hodín. Je však úbohé, ako sa vy bránite, pretože miesto toho, aby ste začal vyvracať všetky tieto dôvody, tak ste sa uchýlil k tomu, že tento návrh som nepísal ja,“ odkázal starší z Gašparovcov predsedovi PS.

(max, tasr, sak)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac