Ústavnoprávny výbor nerokoval. Zaoberať sa mal dôvodmi dovolania v prípade Kováčika

Na zasadnutí mimoriadneho výboru Národnej rady, ktorý iniciovala opozícia, neschválili členovia program.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokraèuje proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. Dušan Kováčik. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Podpredseda výboru Tibor Gašpar (Smer) nevidel dôvod, aby o téme členovia výboru rokovali. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer), ktorý na výbor prišiel, už podľa neho zaujal viacero stanovísk.

„Keďže konal v súlade so svojimi právomocami, v súlade so zákonom, nevidím dôvod, aby sme v tejto chvíli ako národná rada riešili a vypočúvali ministra za to, že konal v súlade so zákonom,“ povedal Gašpar novinárom.

To, že výbor nerokoval, považuje jeho člen Branislav Vančo (PS) za mimoriadne arogantné voči verejnosti. „Minister sa má zodpovedať parlamentu. Mal by povedať argumenty,“ povedal. Susko podľa Vanča prekročil právomoci, pretože v prípade Dušana Kováčika nešlo o zjavný justičný omyl.

Poukázal na to, že už je odsúdený aj v druhej korupčnej kauze, hoci rozsudok ešte nie je právoplatný.

Opozícia podľa ministra Suska „omieľa“ túto tému dookola, pretože prekrýva svoje prešľapy. Na verejnosti už podľa svojich slov vysvetlil, prečo podal dovolanie v prípade bývalého špeciálneho prokurátora.

Susko novinárom vo štvrtok zopakoval, že len využil svoje zákonné oprávnenie. Podrobnosti dôvodov nechce hovoriť, aby nedával verejnosti skratkovité informácie. Verejne sa o tom podľa neho môže rozprávať, keď vo veci opäť rozhodne Najvyšší súd SR.

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) si myslí, že prerušenie výkonu trestu pre Dušana Kováčika je bezprecedentným rozhodnutím ministra. Vytvára to podľa nej dojem, že verejnosť nemôže veriť nezávislému a nestrannému rozhodovaniu súdov.

Člen výboru Rastislav Krátky (Slovensko, Za ľudí, KÚ) doplnil, že minister asistuje premiérovi Robertovi Ficovi (Smer) s útokom na nezávislosť súdnictva a snaží sa ľudí presvedčiť, že súdy pochybili. Podanie dovolania bola podľa neho „čistá politická nadpráca“.

(tasr)