Zápach z čističky odpadových vôd donútil Bratislavčanov spísať petíciu

Obyvateľov bratislavskej Petržalky v posledných dňoch obťažuje nepríjemný zápach. Zástupca vlastníkov bytového domu v časti Slnečnice a petržalský poslanec Juraj Mravec sa rozhodli spolu s ďalšími zástupcami vlastníkov bytov spísať petíciu.

BRATISLAVA: Čistička odpadových vôd Petržalka ČOV Petržalka spoločnosti Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Foto: SITA/Marko Erd

Prostredníctvom nej chcú vyzvať štátne a verejné inštitúcie, aby sa témou zaoberali. Zápach je cítiť najčastejšie v noci a jeho hlavným zdrojom je podľa Mravca rafinéria Slovnaft a čistička odpadových vôd (ČOV).

Predseda petičného výboru Juraj Mravec uvádza, že zápach sa šíri najmä v noci, pričom najhoršie to bolo začiatkom septembra. Situáciou sa na podnet obyvateľov zaoberali už aj hasiči a polícia.

„Prvoradé je zdravie obyvateľov, a preto chceme od dotknutých inštitúcií, aby napríklad v oblasti Slnečníc nainštalovali vhodné meracie zariadenie na presnú identifikáciu charakteru látok a ich intenzity,“ priblížil miestny poslanec.

Ďalej žiadajú o preverenie stavu ovzdušia a množstva znečisťujúcich látok v termíne 30. až 31. augusta a 1. až 2. septembra z dostupných údajov najmä meracej stanice SHMÚ ako aj ostatných zdrojov (najmä ČOV Petržalka, Spaľovňa – ZEVO Bratislava, Slovnaft) a tiež žiadajú poskytnúť informáciu o zložení nameraných látok a ich škodlivosti pre zdravie obyvateľov.

Zápach cítia najmä obyvatelia Slnečníc, ktorí bývajú neďaleko ČOV. Signatári petície sa obracajú aj na magistrát hlavného mesta.

To by malo podľa nich iniciovať rokovania so subjektmi znečisťovania a spoločnosťami vo svojom pôsobení, aby prijali aj potrebné technické opatrenia, ktoré zamedzia šíreniu nepríjemného zápachu.

(sita)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac