Trump žiada zrušiť verdikt poroty, ktorým ho uznali za vinného zo znásilnenia novinárky

Žiadosť o zrušenie podal federálnemu odvolaciemu súdu advokát prezidentského kandidáta John Sauer. Sudcovia vymenovaní demokratickými prezidentmi nepovedali, kedy mienia o odvolaní rozhodnúť.

Trump bude èeli obvineniam z volebných podvodov v štáte Georgia Na archívnej snímke bývalý americký prezident Donald Trump prichádza do súdnej siene v New Yorku. Foto: TASR/AP

Bývalý prezident sa odvolal proti občianskoprávnemu verdiktu, ktorý sa týkal jeho údajného stretnutia s novinárkou Jeanou Carrollovou v kabínke obchodného domu na Mannhatane v 90. rokoch minulého storočia a príspevku na sociálnej sieti Truth, kde Carrollovej tvrdenie, že ju znásilnil, označil za hoax.

O kauze rozhodovali dve poroty, obe nariadili Trumpovi zaplatiť novinárke odškodné. Aktuálny prezidentský kandidát sa samostatne odvolal aj proti rozhodnutiu druhej poroty, upresnil Reuters.

Donald Trump sa v piatok zúčastnil na prednesení právnych argumentov pred trojicou sudcov na federálnom odvolacom súde na newyorskom Manhattane.

Väčšina argumentov sa zaoberala otázkou, či okresný sudca Lewis Kaplan, ktorý na oba súdne procesy dozeral, pochybil v tom, že pripustil svedectvá ďalších žien, ktoré Trumpa obvinili zo sexuálnych deliktov.

Trumpov advokát John Sauer nazval kauzu „kvintesenciou prípadu typu ‚jedna pani povedala'“, ktorý financovali Trumpovi nepriatelia s politickým motívom poškodiť ho. Proti Trumpovi sa zároveň vedú aj ďalšie trestnoprávne konania.

(tasr)


Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac