Európska únia žiada Venezuelu o prepustenie všetkých politických väzňov

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell zároveň krajinu vyzval na ukončenie útlaku opozičných lídrov. Povedal to po tom, ako venezuelský opozičný prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia opustil svoju krajinu a požiadal o azyl v Španielsku.

Josep Borell. Foto: TASR/AP Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa európskej diplomacie bol González Urrutia „vystavený represiám, politickému prenasledovaniu a priamemu ohrozeniu svojej bezpečnosti a slobody“ predtým ako sa rozhodol odísť do exilu do Španielska.

„Dnes je smutný deň pre demokraciu vo Venezuele,“ povedal Borrell a dodal, že „v demokracii by žiadny politický líder nemal byť nútený požiadať o azyl v inej krajine“.

Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares v nedeľu oznámil, že jeho krajina poskytne politický azyl opozičnému lídrovi Venezuely, na ktorého súd v Caracase vydal zatykač. González Urrutia sa podľa agentúry AFP už nachádza v Španielsku.

Líderka venezuelskej opozície Maríe Coriny Machadovej tvrdí, že González Urrutia nemal na výber a musel opustiť svoju krajinu, aby si zachránil život.

(tasr)