Pri izraelskom útoku zomrel vysoký predstaviteľ humanitárnej pomoci

Nedeľný útok v meste Džabálijá pripravil o život zástupcu riaditeľa pohotovostnej služby v severných oblastiach Pásma Gazy Muhammada Mursího. Pri útoku zomreli aj jeho štyria rodinní blízki.

Škody po izraelskom leteckom útoku na Pásmo Gazy v meste Chán Júnis Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izrael sa k smrti Mursího bezprostredne nevyjadril, informovala agentúra Reuters.

Obyvatelia uviedli, že izraelské jednotky vyhodili do vzduchu aj niekoľko domov vo štvrti Zajtún v meste Gaza, ktorá sa nachádza iba päť kilometrov od Džabálije. Niektorí ľudia sú uväznení vo svojich domoch a niektorí hlásili, že utrpeli zranenia.

Civilná záchranná služba ozrejmila, že od začiatku vojny v Pásme Gazy 7. októbra minulého roka zahynulo celkovo 83 jej členov v dôsledku izraelskej paľby.

Izrael a militantné hnutie Hamas sa navzájom obviňujú z neúspechu rokovaní o prímerí. Spojené štáty sa pritom pripravujú na predloženie nového návrhu, no vyhliadky na preklenutie rozdielov medzi požiadavkami oboch strán sú momentálne nejasné.

OSN medzitým v nedeľu v spolupráci s tamojšími zdravotníckymi predstaviteľmi predĺžila očkovaciu kampaň proti detskej obrne v južnej časti Pásma Gazy. Zdravotníci sa následne v pondelok presunú na sever oblasti.

Cieľom kampane, ktorú umožnili obmedzené prestávky v bojoch, je zaočkovať 640-tisíc detí po prvom zaznamenanom prípade detskej obrny v Pásme Gazy po 25 rokoch.

(tasr)