Trump predbehol Harrisovú. Najnovší volebný prieskum je mimoriadne tesný

Viceprezidentka Kamala Harrisová a niekdajší prezident Donald Trump sa vo veľkom národnom prieskume dorovnali. Do dňa volieb pritom ostávajú ani nie dva mesiace.

Snímka obrazovky 2024-07-23 o 6.33.12 Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Prieskum denníka New York Times a Siena College priznáva Trumpovi 48 percent voličov, zatiaľ čo Harrisová si pripísala 47 percent. Výsledky sú obdobné prieskumu z júla – hneď po tom, ako prezident Joe Biden stiahol svoju kandidatúru na znovuzvolenie.

Najbližší utorok sa pritom uskutoční nateraz jediná plánovaná televízna debata oboch prezidentských kandidátov. A práve táto by mohla byť pre Harrisovú zlomová.

Z prieskumu ďalej totiž vyplýva, že až 28 percent pravdepodobných voličov sa potrebuje o úradujúcej viceprezidentke dozvedieť viac. V porovnaní s Trumpom je to výrazný podiel, o exprezidentovi má málo informácií len deväť percent potenciálnych voličov.

Okrem toho 47 percent možných voličov považuje Harrisovú za príliš liberálnu, zatiaľ čo 32 percent voličov zasa Trumpa vníma ako príliš konzervatívneho.

Prieskum New York Times a Siena College je jedným z mála kvalitných, celoštátnych prieskumov, ktoré neukázali, že by viceprezidentka získala aspoň malý náskok po nominácii a jej odobrení na nominačnom zjazde strany minulý mesiac v Chicagu.

Podľa priemerov prieskumov, ktoré vypočítal denník The New York Times, má Harrisová mierny náskok pred Trumpom, konkrétne 49 percent ku 47 percent.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1 695 registrovaných voličov v období od 3. do 6. septembra. Chybovosť prieskumu je +/- 2,8 percentuálneho bodu medzi potenciálnymi voličmi.

(max)