Systém Pegasus a jeho legalita: diabol je v detailoch

Sledovanie občanov zo strany štátnej moci je vždy citlivou témou. Legalita použitia sledovacieho systému Pegasus posúva túto diskusiu na úplne novú úroveň, a to práve pre jeho nevídané možnosti sledovania.

Mimoriadne rokovanie Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu èinnosti SIS Pavol Gašpar. Foto: Dano Veselský/TASR

Otázka bezpečnosti súkromia a jeho možného sledovania zo strany štátnej moci sa dostala na pretras po tom, ako na verejnosť prenikli informácie o údajnom nákupe špionážneho nástroja Pegasus zo strany tajnej služby. Systém Pegasus je sofistikovaný spyware (špionážny softvér) vyvinutý izraelskou spoločnosťou NSO Group Technologies a je určený na monitorovanie a sledovanie mobilných telefónov a iných zariadení.

Túto informáciu priniesol Denník N, no doteraz nebola jej hodnovernosť nijakým spôsobom potvrdená či overená. Denník N sa odvoláva na vyjadrenia neznámych zdrojov, ktoré majú údajne väzbu na bezpečnostnú komunitu. Poslanec strany SaS Krúpa rovnako tvrdí, že vláda vlastní tento špionážny systém, no neuvádza žiadne dôkazy k svojim tvrdeniam.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.