Niekdajší sekretár pápeža Benedikta XVI. sa oficiálne ujal funkcie pápežského veľvyslanca vo Vilniuse

Arcibiskup Georg Gänswein odovzdal litovskému prezidentovi Gitanasovi Nausedovi poverovacie listiny apoštolského nuncia pre Estónsko, Lotyšsko a Litvu.

GXCYBxkWMAAdSNt Arcibiskup Georg Gänswein odovzdal litovskému prezidentovi Gitanasovi Nausedovi poverovacie listiny apoštolského nuncia pre Estónsko, Lotyšsko a Litvu. Foto: X/RomanoSace57080

Gänsweina poslal pápež František v roku 2023 do domovskej arcidiecézy Freiburg bez pridelenia úradu. Krátko po smrti pápeža Benedikta XVI. vydal arcibiskup knihu spomienok Nič než pravda – Môj život po boku Benedikta XVI., ktorá vyvolala vlnu kritiky.

Napätý vzťah medzi arcibiskupom a pápežom Františkom tak mal za následok, že Gänswein bol viac ako 500 dní bez oficiálneho poverenia. V júni tohto roka ho napokon pápež vymenoval za apoštolského nuncia v Litve, Lotyšsku a Estónsku, píše portál DoKostola.sk.

„Katolícka Litva mala vždy osobitný vzťah so Svätou stolicou a nezabúda, že Svätá stolica nikdy neuznala okupáciu a anexiu pobaltskej krajiny Sovietskym zväzom,“ uviedol prezident Litvy pri prijímaní poverovacím listín od Gänsweina.

Dodal, že katolícka cirkev bola dôležitým pilierom vnútornej sily Litvy počas okupácie sovietmi. Po osamostatnení krajiny dodali odvahu Litve aj slová pápeža Jána Pavla II. „Nebojte sa!“

„Tieto dve slová sú dnes vzhľadom na ruský útok na Ukrajinu aktuálnejšie ako kedykoľvek predtým,“ doplnil prezident Naused.

(max)