Spoločnosti Google a Apple musia zaplatiť pokutu, rozhodol o tom Súdny dvor EÚ

Za zneužívanie dominantného postavenia na trhu prostredníctvom služby na porovnávanie nákupov dostal Google pokutu vo výške 2,4 miliardy eur.

Google Wiz Offer Google. Ilustračné foto: TASR/AP

Technologický gigant sa proti pokute, ktorú mu pôvodne uložila Európska komisia v roku 2017, odvolal. Súdny dvor EÚ však toto odvolanie zamietol. V rozsudku uviedol, že Komisia správne označila správanie spoločnosti Google za „diskriminačné“, a jej odvolanie „musí byť v celom rozsahu zamietnuté“.

V tom čase išlo o najvyššiu pokutu, akú kedy Komisia uložila. Odvtedy ju však nahradila pokuta vo výške 4,3 miliardy eur, ktorú takisto dostala spoločnosť Google.

Ukončil sa tak prípad, s ktorým prišla britská spoločnosť Foundem v roku 2009, keď Spojené kráľovstvo ešte bolo súčasťou EÚ.

Ďalší zo sťažovateľov, stránka na porovnávanie nákupov Kelkoo, v príspevku na sociálnej sieti X označila rozsudok za „víťazstvo spravodlivej hospodárskej súťaže a spotrebiteľského výberu“.

V samostatnom rozsudku Súdny dvor EÚ takisto oznámil spoločnosti Apple, že musí Írsku vrátiť 13 miliárd eur na nezaplatených daniach.

(mja)