HaZZ: Po páde v Ludrovskej doline zahynul dobrovoľný hasič

Tragédia sa stala počas presunu na miesto požiaroviska v Nízkych Tatrách, informoval prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič počas utorňajšieho brífingu v Ružomberku.

458927575_821656800137245_1100513614223192830_n

Mifkovič zároveň potvrdil, že išlo o veliteľa dobrovoľných hasičov z Ludrovej. „Je to obrovská tragédia, zasiahlo to celú hasičskú obec. Práca dobrovoľníkov aj profesionálnych hasičov je veľmi nebezpečná a apelujeme na dodržiavanie všetkých bezpečnostných opatrení a zdravý úsudok. Čo presne sa stalo, momentálne nevieme povedať, vyšetruje to polícia,“ uviedol prezident HaZZ.

Polícia už medzičasom informovala, že je na mieste udalosti, kde vykonáva prvotné procesné úkony. Presné okolnosti, za ktorých došlo k tragickej udalosti, sú tak predmetom vyšetrovania. „Bližšie informácie poskytneme, keď to procesná situácia dovolí,“ dodali žilinskí krajskí policajti na sociálnej sieti.

Na mieste tragédie zasahovala Vrtuľníková záchranná zdravotná služba Air Transport Europe. Záchranári konkretizovali, že muž následkom pádu utrpel závažné poranenie hlavy a dolnej končatiny.

Po ich prílete na miesto sa nachádzal v starostlivosti svedkov, ktorí ho začali okamžite oživovať. Lekár následne pokračoval v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii. „Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu sa pacientovi nepodarilo obnoviť základné životné funkcie a svojim rozsiahlym zraneniam napokon podľahol,“ ozrejmili.

Požiar v Národnej prírodnej rezervácii Salatín zaznamenali v piatok 6. septembra v poobedných hodinách. Počas víkendu sa na jeho likvidácii podieľali desiatky hasičov, zapojili sa aj vrtuľníky. V utorok mali hasiace práce pokračovať jednoduchými hasiacimi prostriedkami.

Správa Národného parku Nízke Tatry v pondelok 9. septembra oznámila, že v súvislosti s požiarom podáva podnet na enviropolíciu. V lokalite našli aktívne ohnisko s obhoreným drevom.

Škodu na biotopoch vyčíslili na 800-tisíc eur. Horeli štyri hektáre pôdneho krytu. Správa národného parku požiadala verejnosť, aby dodržiavala návštevný poriadok národného parku.

(tasr)