Na vojenských cvičeniach v Brazílii sa zúčastní aj Čína

Čínske jednotky sa tento týždeň po prvýkrát zúčastnia na každoročných vojenských cvičeniach v Brazílii neďaleko mesta Formosa.

letisko vojaci èínski Letecké múzeum STM cenný exponát - stíhací bombardér A-5 stíhaèka Na snímke čínski armádni technici robia posledné úpravy na stíhačke A-5. Foto: Svätopluk Písecký/TASR

Hovorca Pentagónu Pete Nguyen uviedol, že tam budú prítomné aj americké sily, no zároveň ozrejmil, že s čínskymi jednotkami cvičiť nebudú.

Minulý rok vyslal Peking na brazílske cvičenia s názvom Operácia Formosa pozorovateľov, no tento rok bude mať na mieste aj svojich vojakov, uviedlo vo vyhlásení brazílske vojenské námorníctvo. „Na Operácii Formosa 2024 sa po prvýkrát zúčastňuje aj časť vojska spriatelených krajín,“ dodalo na adresu USA a Číny.

Podľa slov Nguyena je cieľom americkej námornej pechoty spolupracovať s brazílskymi partnermi a tak „zvýšiť kolektívnu schopnosť reagovať na regionálne bezpečnostné výzvy“.

Trojdňové manévre sa začnú v stredu. Brazílska armáda na ne nasadí tritisíc vojakov a cvičiť tam budú aj s využitím lietadiel, tankov, obrnených a obojživelných vozidiel, delostrelectva či raketových zariadení. K cvičeniam sa zároveň pripoja pozorovatelia z ôsmich krajín vrátane Argentíny, Francúzska, Talianska, Pakistanu či Juhoafrickej republiky.

(tasr, reuters)