Ukrajina by mohla vďaka dohode s MMF získať 1,1 miliardy dolárov

Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok uviedol, že uzavrel predbežnú dohodu s Ukrajinou. Vďaka tomu môže vojnou zasiahnutá krajina získať prístup k finančnej pomoci vo výške približne 1,1 miliardy dolárov.

Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgieva hovorí o globálnom ekonomickom výhľade a kľúčových otázkach, ktoré je potrebné riešiť na výročných stretnutiach MMF a Svetovej banky na Georgetownskej univerzite vo Washingtone vo štvrtok 6. októbra 2022. Foto: TASR/AP Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgieva hovorí o globálnom ekonomickom výhľade a kľúčových otázkach, ktoré je potrebné riešiť na výročných stretnutiach MMF a Svetovej banky na Georgetownskej univerzite vo Washingtone vo štvrtok 6. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Dohoda je výsledkom rokovaní s Kyjevom a musí byť schválená výkonnou radou fondu, k čomu by malo dôjsť podľa vyhlásenia MMF v „najbližších dňoch“. MMF je pre Ukrajinu kľúčovým medzinárodným veriteľom a jeho štvorročný program v hodnote 15,6 miliardy dolárov tvorí významnú časť väčšieho balíka globálnej ekonomickej podpory krajiny, pripomína Reuters.

„Ruská vojna na Ukrajine má aj naďalej ničivý dosah na krajinu a jej obyvateľov,“ uviedol vo vyhlásení šéf monitorovacej misie MMF na Ukrajine Gavin Gray. „Šikovná tvorba politiky, adaptabilita domácností a firiem či rozsiahle externé financovanie pomohli s podporou makroekonomickej a finančnej stability,“ dodal.

Medzinárodný menový fond však zdôraznil, že riziká pre Ukrajinu „zostávajú aj naďalej mimoriadne vysoké“ a očakáva sa spomalenie hospodárskeho rastu. Dochádza k tomu okrem iného v dôsledku pôsobenia vojny na trh práce a útokov Moskvy na energetickú infraštruktúru.

Kyjev využíva približne 60 percent svojho celkového rozpočtu na financovanie armády. Vo veľkej miere sa preto spolieha na finančnú pomoc od západných partnerov pri vyplácaní dôchodkov a miezd zamestnancov verejného sektoru či pokrývaní humanitárnych a sociálnych výdavkoch.

Ukrajina dostala od začiatku vojny od svojich západných partnerov finančnú pomoc vo výške 98 miliárd dolárov, vyplýva z údajov ministerstva financií.

MMF vyzvala vládu Kyjeva na „rešpektovanie finančných obmedzení a cieľov udržateľného dlhu“ a tiež k tomu, aby v rozpočte na rok 2025 hľadala spôsoby, ako zvýšiť domáce príjmy.

Vláda preto zaviedla ďalšie fiškálne opatrenia a zároveň plánuje aj zvyšovanie daní. Ukrajine sa tiež podarilo dosiahnuť dohodu s držiteľmi dlhopisov o reštrukturalizácii a odpise svojho dlhu.

(tasr, reuters)