Kmec poprel blokovanie eurofondov. Tému právneho štátu chce zhodiť zo stola do niekoľkých mesiacov

Podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec bol v utorok spolu s ministrami Richardom Takáčom a Tomášom Tarabom na pracovnej ceste v Bruseli. Údajné zmrazovanie eurofondov podľa neho neriešili.

20231411_nrsr3_19999185 (1) Peter Kmec. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Peter Kmec po stredajšom rokovaní vlády uviedol, že riešil najmä otvorené témy v rámci piatej žiadosti o platbu z plánu obnovy, ktorú Slovensko podľa jeho slov mieni odoslať koncom tohto roka. Dodal, že išlo najmä o otázku krajinného plánovania a tiež výkupu pozemkov v národných parkoch.

Štvrtá platba by sa mala podľa Kmeca uskutočniť v najbližších týždňoch.

Komisia podľa neho ešte má po prázdninách, keď bolo okolo témy právneho štátu na Slovensku pomerne ticho, „určité otvorené otázky, čo sa týka novelizácie Trestného zákona“.

Dodal, že prebieha komunikácia na najvyšších úrovniach medzi Bruselom a ministerstvom spravodlivosti, pričom sa dolaďujú tri základné oblasti. Prvou je podľa Kmeca „otázka textu novelizácie Trestného zákona, ktorá sa týka ochrany finančných záujmov (EÚ)“, kde by malo dôjsť k úprave počas septembrovej schôdze.

Podľa Kmeca sú otvorené aj detaily „ohľadom premlčacích lehôt a sadzieb v Trestnom zákone, ktoré by mali byť ešte viac harmonizované s požiadavkami Európskej únie v oblasti ochrany finančných záujmov“.

Je to podľa neho krok, aby Slovensko mohlo pristúpiť k revízii niektorých cieľov v rámci plánu obnovy, ktoré sú nerealizovateľné. Ako príklad uviedol výkup súkromných pozemkov v národných parkoch.

Zároveň sa vyjadril, že Európska komisia neplánuje zmrazovať prostriedky z fondov EÚ. Doplnil, že o tom informoval aj samotný orgán.

Kmec chce debatu s Bruselom ohľadom právneho štátu uzavrieť a zmiesť zo stola do niekoľkých mesiacov.

(sak)