Volebný model: Smer a PS získavajú na sile, rastie aj Sme rodina. SNS pod štyri percentá

Septembrový volebný model agentúry NMS Market Research Slovakia potvrdzuje trend mierneho nárastu podpory dvoch najsilnejších politických subjektov na slovenskej scéne.

Mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Micha Šimečka (v popredí), v pozadí Robert Fico a Robert Kaliňák. Foto: Martin Baumann/TASR

Ak by sa voľby konali v čase od 5. do 9. septembra, PS by získalo 24,5 percenta a Smer 23,9 percenta. „S ohľadom na takto malý rozdiel medzi stranami na čele sa nedá jednoznačne určiť, ktorá z nich by voľby vyhrala,“ konštatuje NMS. Obe strany si v porovnaní s minulým mesiacom posilnili o 1,4 percenta.

Do parlamentu by sa dostali aj strany Hlas, KDH, SaS a Republika. Hlas by získal priazeň 12,6 percenta a po minulomesačnom náraste sa tak vrátil k miere podpory po eurovoľbách. 

Päťpercentné parlamentné kvórum by pokorilo aj KDH so 6,2 percentami. SaS by v septembrovom meraní volilo 6,1 percenta. Nasleduje Republika s rovnými šiestimi percentami.

Progresívne Slovensko by získalo 46 mandátov, Smer 45 mandátov, Hlas by mal 24 mandátov, KDH a SaS rovnako po 12 mandátov a mimoparlamentná Republika by získala 11 poslaneckých kresiel. 

Pred bránami parlamentu ostalo podľa modelu ďalších päť subjektov. Hnutie Slovensko a Za ľudí by získalo 3,9 percenta hlasov. Rovnako je na tom mimoparlamentné hnutie Sme rodina, pre ktoré znamená atakovanie hranice štyroch percent najlepší výsledok od minuloročných parlamentných volieb.  

Nasleduje SNS so ziskom 3,5 percenta, Maďarská aliancia s 3,4 percenta a Demokrati s podporou 3,3 percenta. 

Deklarovaná volebná účasť je na úrovni 58,9 percenta, čo je stále pod úrovňou účasti v minuloročných parlamentných voľbách. 

(est)