Opäť sme o niečo bližšie k lacnejším hypotékam. ECB druhýkrát znížila úrokové sadzby

Po tom, čo sa v júli guvernéri banky rozhodli držať úrokové sadzby na nezmenenej úrovni, prichádza ich druhé tohtoročné zníženie. A nemusí byť posledné.

Rokovanie euroskupiny v Bruseli Christine Lagardová. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) na štvrtkovom zasadnutí Rady guvernérov pristúpila k druhému zníženiu úrokových sadzieb v tomto roku. To prvé prišlo po deviatich mesiacoch, keď boli úrokové sadzby historicky vysoko, ešte v júni. Na júlovom zasadnutí sa banka rozhodla ponechať sadzby nezmenené.

Opätovné uvoľnenie menovej politiky by sa malo postupne pretaviť aj do znižovania úrokových sadzieb komerčnými bankami, a to aj na Slovensku. Na jednej strane sa to dotkne úročenia vkladov, ktoré sa bude postupne znižovať a nebude také výhodné, no zároveň sa to odzrkadlí aj v podobe dostupnejších hypoték, spotrebných pôžičiek či rôznych úverov pre firmy, čo by sa malo pretaviť do zvýšenej ekonomickej aktivity.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.