Žilinka ozrejmil ďalšie podrobnosti z vyšetrovania atentátu na Fica

K vyšetrovaniu atentátu na premiéra pristupujú OČTK aktívne a zodpovedne. Konštatuje to generálny prokurátor na sociálnej sieti. Vykonaných bolo 117 výsluchov, spracovaných 18 posudkov či podaných niekoľko žiadostí o právnu pomoc do zahraničia.

Tlaèová konferencia po mimoriadnom zasadnutí Bezpeènostnej rady SR Maroš Žilinka. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Vyšetrovanie prebieha plynule a OČTK aktívne vykonávajú všetky procesné úkony nevyhnutné k náležitému zisteniu skutkového stavu veci a dosiahnutiu účelu trestného konania,“ deklaruje Maroš Žilinka.

Počas doterajšieho trestného konania vykonali jeden výsluch zadržaného, dva výsluchy obvineného, dva výsluchy poškodených, 111 výsluchov svedkov a jeden výsluch znalca. Vykonaná bola tiež obhliadka miesta činu, prehliadka iných priestorov a dve domové prehliadky. Rovnako tak 24 zaisťovacích úkonov, zadržanie a otvorenie zásielky, štyri prehliadky tela a 31 úkonov k previerkam podaní od občanov.

Zaevidovaných bolo osem pribratí znalca, 18 znaleckých posudkov a odborných vyjadrení a štyri žiadosti o doplnenie znaleckých posudkov, desať návrhov na príkaz na oznámenie údajov o telekomunikačnej prevádzke, šesť žiadostí o urýchlené uchovanie počítačových údajov i päť žiadostí o právnu pomoc do USA, Českej republiky a Švédskeho kráľovstva. Rovnako tak 54 žiadostí o bankové údaje, dve žiadosti o vyčíslenie škody a 33 žiadostí o poskytnutie súčinnosti. Súčasťou sú aj dve žiadosti o ustanovenie obhajcu, jeden návrh na vzatie do väzby, jeden návrh na zmenu dôvodov väzby, dva návrhy na vykonanie domovej prehliadky, dva príkazy na vydanie zásielok a jedno pribratie prekladateľa.

„Súčasťou vyšetrovania je aj komplexná a rozsiahla analýza a vyhodnocovanie zadovážených dôkazov a informácií,“ doplnil Žilinka.

Premiér Robert Fico v poslednej relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko povedal, že by sa mala objaviť správa o atentáte. „Čakám, že relevantné inštitúcie k tomu musia zaujať postoj. Treba sa pozrieť aj spätne, s kým komunikoval a kto boli ľudia okolo neho,“ povedal premiér o útočníkovi.

Informácie, ktoré poskytol aktuálne Žilinka, však podľa všetkého nie sú správou, o ktorej sa zmienil minulý týždeň Fico.

Zopakoval, že voči strelcovi nepodnikne žiadne právne kroky, ani nebude od neho vymáhať škodu. Na šíriace sa tvrdenia, či bol atentát skutočný, prípadne či nešlo len o slepé náboje, reagoval, že nikomu nebude ukazovať svoje brucho.

„To sa naozaj stalo. Nebudem nikoho presviedčať, ako som bol zranený a čo so mnou bolo,“ dodal a poukázal na slovenskú pravdu: „Keď vás ľutujú, tak je s vami zle. Ale keď vás ohovárajú a robia vám zle, tak je dobre. Mám teda pocit, že som absolútne v poriadku, čo po zdravotnej stránke tak nie je.“

Atentát na premiéra sa udial 15. mája po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Zo streľby na premiéra polícia obvinila 71-ročného Juraja Cintulu z Levíc, ktorého Špecializovaný trestný súd vzal do väzby.

Začiatkom leta generálny prokurátor informoval, že na základe obstaraných dôkazov bude stíhaný skutok ďalej právne kvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku.

Atentátnikovi tak hrozí trest 20 až 25 rokov väzenia alebo doživotie, pretože spáchal útok na chránenú osobu.

(tasr, su)


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok