Springfield čelí vyhrážkam o nastražení bômb. Mesto ukazuje na vyjadrenia politikov

Úrady v americkom meste Springfield v piatok nariadili evakuáciu niekoľkých škôl, ktoré dostali bombové vyhrážky, stalo sa tak v kontexte falošných obvinení republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa voči migrantom z Haiti žijúcim v tomto meste.

APTOPIX Election 2024 Debate Donald Trump. Foto: TASR/AP

Springfield je od pondelka v centre kontroverzie, ktorú údajne podnecuje aj Trump, keď nepravdivo tvrdí, že haitskí migranti v tomto meste unášajú psy alebo mačky a potom ich jedia. Po tom, čo sa mestské úrady stali terčom bombovej hrozby, starosta Springfieldu Rob Rue vo štvrtok vyzval politikov, aby zmiernili rétoriku.

„Všetci títo federálni politici, ktorí sa negatívne vyjadrovali o našom meste, musia vedieť, že škodia nášmu mestu a že to spôsobili ich slová,“ povedal Rue v rozhovore pre televíziu WSYX.

Situácia sa vystupňovala v piatok, keď polícia preverovala e-maily s vyhrážkami o nastražení bombových náloží v domoch primátora Springfieldu a ďalších predstaviteľov mesta. Druhý e-mail tvrdil, že bomby boli umiestnené na viacerých miestach vrátane radnice v Springfielde, strednej školy, dvoch základných škôl a ďalšieho úradu. Budovy boli evakuované a prehľadané pyrotechnikmi.

Trump však v piatok svoje lživé výroky zintenzívnil, pričom sľuboval „hromadné vyhostenie“ zo Springfieldu, pričom ignoroval fakt, že mnohí z týchto migrantov majú v USA povolenie na pobyt.

Vo štvrtok na stretnutí s voličmi v Arizone, štáte hraničiacom s Mexikom, Trump opäť zopakoval svoje nepravdivé a rasistické vyhlásenie o haitských migrantoch. Bez dôkazov spomenul aj prípad migrantov, ktorí údajne útočili na „husi“ alebo „znásilňovali mladé americké dievčatá“.

Aj kandidát republikánov na post viceprezident J.D. Vance, ktorý je senátorom za Ohio, v piatok v statuse na sieti X tvrdil, že mesto Springfield zažilo „značný nárast prenosných chorôb, zvýšenie cien za prenájmov nehnuteľností, za poistky áut a zvýšenie miery kriminality“.

Vance vyzval obyvateľov Springfieldu, aby sa „zaujatými médiami“ nenechali zastrašiť a ďalej hovorili o „tejto pomaly sa rozvíjajúcej humanitárnej kríze v malom mestečku v Ohiu“.

V jednom z príspevkov na sociálnych sieťach Vance uviedol, že jeho kancelária „dostala veľa podnetov od reálnych obyvateľov Springfieldu, ktorí tvrdili, že domáce zvieratá ich susedov alebo miestne voľne žijúce zvieratá boli unesené haitskými migrantmi“. Pripustil súčasne, že „samozrejme, je možné, že všetky tieto zvesti sa ukážu ako falošné.“

Polícia v Springfielde tieto tvrdenia republikánov kategoricky poprela, rovnako ako početné médiá, ktoré sa špecializujú na preverovanie faktov.

Do kauzy sa zapojil aj prezident USA Joe Biden, ktorý vyzval republikánov, aby prestali s podobnými komentármi, a zdôraznil, že „v Amerike nie je miesto“ pre obvinenia, aké šíri Trump a jeho tím.

Napriek veľmi pochybnému obsahu fámy Donald Trump a jeho blízki spolupracovníci zatiaľ nejavia úmysel odvolať tieto svoje tvrdenia, konštatuje AP.

(tasr, ap)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac