Hraničné kontroly nezabránia nelegálnej migrácii, tvrdí nemecký výskumník

Nemecko už zaviedlo kontroly na niektorých hraničných priechodoch, vrátane hraníc s Poľskom a od pondelka sa rozšíria aj na Luxembursko, Belgicko, Holandsko a Dánsko.

Nemecko zavedie niektoré doèasné kontroly na hraniciach pre summit krajín G7 Na archívnej snímke z 10. decembra 2020 tabuľa s nápisom Nemecko na rakúsko-nemeckých hraniciach. FOTO TASR/AP

„Každý, kto očakáva, že kontroly na hraniciach povedú k zníženiu nelegálnej migrácie, má nesplniteľné očakávania,“ povedal výskumník Gerald Knaus v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk (DLF).

Nemecko je členom schengenského priestoru, ktorý umožňuje približne 420 miliónom ľudí v 29 európskych krajinách voľne cestovať bez hraničných kontrol.

Knaus uviedol, že mnohé krajiny EÚ vrátane Francúzska a Rakúska majú už roky hraničné kontroly, ale „počet žiadostí o azyl sa tým vôbec neznížil“.

Knaus tiež tvrdí, že hraničné kontroly nie sú prostriedkom na prevenciu islamistického terorizmu, pretože mnohí z páchateľov sa zradikalizovali až v Nemecku.

Zastaviť nelegálnu migráciu by bolo možné len radikálnymi opatreniami, ako je úplné ukončenie voľného pohybu osôb a tovaru medzi členskými štátmi schengenského priestoru, povedal Knaus.

„Ak ide skutočne o zastavenie nelegálnej migrácie na nemeckých hraniciach, to sa dá natrvalo dosiahnuť len zrušením Schengenu. Na to by ste však potrebovali aj ploty na zelených hraniciach,“ uzavrel.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac